STOP THE PRESS!

Espoon Kaupunginteatterin kevään 2020 ohjelmistoa julkistettu

Anat Govin Voi Luoja! (Oh My God!) – Jumalallinen komedia, jossa Jumala hakeutuu terapiaan

Israelilaisen näytelmäkirjailija Anat Govin näytelmässä Voi Luoja! (Oh My God!) käsitellään koko länsimaisen ihmisen alitajunta. Koskettava, nokkela ja kärkeväkin näytelmä pohtii kumpi on sekopäisempi Jumala vai ihminen? Ja onko uskossa lopulta kyse Jumalasta vai ihmisestä?

Psykoterapeuttina toimivan yksinhuoltajan Ellan elämässä on pettymyksiä ja epätoivoa, mutta yksi asia on hänelle varmaa, mihinkään jumalaan hän ei usko – paitsi ehkä itseltään salaa. Ella saa uuden, epätoivoisen, väsyneen ja ahdistuneen asiakkaan, Jumalan; mutta lopulta on hyvin epäselvää, kuka terapoi ja ketä. Esitys sinkoilee tämän hetken maailmasta Raamatun tapahtumiin ja takaisin. Elämän peruskysymykset ovat olleet samat viimeiset 6000 vuotta. 

Näytelmä- ja käsikirjoittaja Anat Govin (1953–2012) Voi Luoja! sai ensi-iltansa 2008 Tel Avivissa, minkä jälkeen näytelmään on esitetty mm. Saksassa, Argentiinassa, Puolassa, Venäjällä ja Brasiliassa. 

 Rooleissa nähdään Martti Suosalo, Sanna-Kaisa Palo ja Ari Kauppila. 

Näytelmän ohjaa Taru Mäkelä ja se saa Suomen kantaesityksensä Espoon Kaupunginteatterin Revontulihallissa 8.2.2020

Yhteistyössä Tampereen Työväen Teatteri.

Stefano Massinin kirjoittama menestysnäytelmä nyt ensimmäistä kertaa Suomessa

Lehman-trilogia on runollisen koominen tarina Lehmanin perheen eeppisestä taipaleesta, jonka kuluessa köyhistä saksalaisista maahanmuuttajista kasvaa mahtavan talousimperiumin rakentajia. Näytelmä kuvaa modernin kapitalismin evoluutiota, rahatalouden nousua ja massakulutuksen alkua seuraamalla Lehmanin perheen vaiheita kolmen sukupolven ajan, vuodesta 1844 vuoden 2008 Lehman Brothers -pankin romahdukseen saakka. Tapahtuma laukaisi yhden kaikkien aikojen merkittävimmistä finanssikriiseistä. Näytelmä avaa 164 vuotta lähihistoriaa antaen abstraktille talouden käsitteelle ihmiskasvot ja näyttää, kuinka amerikkalainen unelma muuttuu painajaiseksi. 

Kriitikoiden ylistämää näytelmää on esitetty Ranskassa, Italiassa, Saksassa, Espanjassa ja sen Lontoon National Theatren näyttämöllepano (ohj. Sam Mendes) siirtyi Off-Broadwaylle New Yorkiin. 

Näyttämöllä Timo Torikka, Jussi Lehtonen, Juha Sääski ja Maija Ruuskanen

Esityksen ohjaa Davide Giovanzana ja sen Suomen kantaesitys on Espoon Kaupunginteatterin Revontulihallissa 20.3.2020.

Tuotanto Teatteri Metamorfoosi. Yhteistyössä Espoon Kaupunginteatteri, Tampereen Työväen Teatteri ja Suomen Kansallisteatteri.