STOP THE PRESS!

A Midsummer Night’s Dream

A Midsummer Night’s Dream
Photo (C) Manuel Harlan

Taltiointi to 17.10.2019, The Bridge Theatre, Lontoo
Näytelmä: William Shakespeare
Ohjaus: Nicholas Hytner
Rooleissa: Paul Adeyefa, Hammed Animashaun, Charlotte Atkinson, Tessa Bonham Jones, Oliver Chris, Gwendoline Christie, Jermaine Freeman, Isis Hainsworth, Chipo Kureya, Francis Lovehall, Ami Metcalf, Kevin McMonagle, Jamie-Rose Monk, Felicity Montagu, David Moorst, Lennin Nelson-McClure, Rachel Tolzman, Jay Webb, Kit Young
Arvio: 4/5

Kesäyön unelma on komedia rakkaudesta ja unesta, jotka sopivasti sekoittuneena sekoittavat ihmisten päät aivan mahdottomalla tavalla. Maagisuus leijuu juhannusyön metsässä, jossa keijut kirmaavat ja tapahtumista muodostuu sellaisia, ettei kukaan oikein tiedä olemmeko unten valtakunnassa vai hereillä.

Tämä 1600-luvun alkupuolella ilmestynyt Shakespearen kuuluisimpiin komedioihin lukeutuva A Midsummer Night’s Dream (eli suomalaisittain Kesäyön unelma) on kuulunut teatterilavojen vakionäytelmiin vuosisatojen ajan. Jokaisen aikakauden tulkinta näytelmästä on tuonut näyttämölle oman aikansa sävytteet, kuten myös tässä Hytnerin ohjaamassa tulkinnassa. Katsojat on sijoitettu näyttämön reunalle, jotta he pääsevät kokemaan kirjaimellisesti näytelmän tunnelman ja tapahtumat lähietäisyydeltä. Heidän seassaan vilisee välillä näyttelijöitä ja jopa päähenkilöiden sänkyäkin kuljetetaan läpi katsomon keskiosan. Paikoitellen tuntuu siltä, että jopa elokuvateattereissa istuva yleisö on osa tuota katsojakuntaa, sen verran visuaalinen esitys tämä on. Varsinkin äänet ovat tässä todella vahvoilla, sillä näin elokuvamaisia äänitehosteita en ole NT Liven esityksissä aiemmin kuullut.

Näyttelijäsuoritukset kautta linjan ovat tasokkaita kuten tämän kaliiberin brittiteatterin osalla tahtoo ollakin. Jo pelkästään siksi on mukava katsella tätä näytelmää ja nautiskella Shakespearen kesäisestä klassikosta näin syyshämärän vallitessa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net