STOP THE PRESS!

Last Christmas

Universal Studios
(C) Universal Pictures

Ohjaus: Paul Feig
Käsikirjoitus: Emma Thompson, Bryony Kimmings
Tuottajat: Paul Feig, Jessie Henderson, David Livingstone, Emma Thompson
Näyttelijät: Emilia Clarke, Henry Golding, Emma Thompson
Arvio: 2,5 /5

Joulutarvikkeita myyvässä kaupassa työskentelevällö Katella (Clarke) on suoraan sanottuna elämä sekaisin. Hän ei oikein saa otetta mistään, asustelee kavereidensa luona, juhlii ankarasti, eikä hänen välinsä vanhempiinsa tai siskoonsa ole kovin kummoiset. Eräänä päivänä hän tapaa Tomin (Golding), johon hän pikku hiljaa ihastuu. Kuinka ollakaan hänestä alkaa tuntua siltä, että he ovat kuin toisilleen luodut. Totuus alkaa lopulta selvitä.

Kuten nimestä arvata saattaa, niin elokuvan innoittajana on toiminut Wham-yhtyeen vuonna 1984 julkaistu joulukappale, joka julkaisun aikoihin ei noussut kovinkaan monen maan singlelistojen korkeille sijoille, mutta vuosien jälkeen on todella kohonut radioiden soitetuimpien joulukappaleiden joukkoon. Voiko kappaleen ympärille sitten tehdä jouluaiheista elokuvaa? Kyllä näemmä omalla tavallaan voi. Mainiona draaman ja komedian taitajana tunnettu Emma Thompson on yhdessä miehensä Greg Wisen kanssa tarinan ideoinut ja Bryony Kimmingsin kanssa käsikirjoittanut romanttisen komedian, joka on saanut ohjaajakseen kohtalaisen hauskoista komedioista tunnetun ohjaajan Paul Feigin. Siihen kun lisätään vielä muutama vuosi sitten edesmenneen George Michaelin musiikki, jota kuullaan tässä jonkin verran, pitäisi täydellinen komediahitti olla käsillä.

Ikävä kyllä sitä tämä ei todellakaan ole. Vanhojen romanttisten komedioiden kliseitä tavallaan pyöritellään, vaikka tarina onkin omalla tavallaan uusi. Kun jenkkiraha pääsee heilumaan brittiläiseen komediaan, niin tasokin alkaa sitä mukaa pudota. Tämä on enemmän suunnattu amerikkalaiselle yleisölle, joka pitää juuri tällaisesta brittiläisestä romcomista, jonka tarina on kuin valmisruoka nautittavaksi. Eivätkä näin ollen elokuvaa voi kunnolla pelastaa edes mainiot näyttelijäsuoritukset, jotka sentään nostavat elokuvan tähtimäärää kahteen ja puoleen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net