STOP THE PRESS!

Teetä vaikka väkisin

Teetä vaikka väkisin
(C) Viialan teatteri

Viialan teatteri la 9.11.2019
Käsikirjoitus: Danielle Navarro, Patrick Haudecoer
Suomennos: Aino Piirola
Ohjaus: Arto Mantela

Näyttelijät: Susanna Saarela, Marko Itkonen, Anne Myllymäki, Jukka Ussa, Anita Ruuskanen, Manta Nieminen, Teemu Polakovski
Arvio: 4,5/5

Teatteriryhmä on harjoittelemassa 1800-luvulle sijoittuvaa bulevardikomediaa, jonka ensi-ilta on muutaman päivän kuluttua. Kaikki on valmiina, paitsi ettei ole… Ryhmään kuuluu sekä kokeneita että kokemattomia teatterintekijöitä, joten touhu leviää välillä ihan käsistä. Pystyykö ohjaaja pitämään hermonsa kurissa ja pitämään ryhmärämän kasassa siihen asti, että ensi-ilta on saatu läpi?

Komedia on yksi teatteritaiteen (ja elokuvien ja kirjojen) vaikeimmista lajeista. Onnistuakseen tekijän/tekijöiden pitää löytää oivallinen aihe ja yhdistää se sopivasti koomiseen dialogiin sekä kummallisten tilanteiden rakentamiseen kuitenkaan menemättä överiksi. Juuri tällaiseen sekoitukseen pohjautuu myös tämä alunperin Ranskassa vuonna 1991 kantaesityksensä saanut näytelmä. Vaikka kyseessä onkin ranskalainen komedia, niin tyylillisesti mieleeni tästä tulee enemmän brittikomedia kuin perinteinen ranskalainen teos. Jostain kumman syystä tässä näytelmässä on joitain samanlaisia komediallisia elementtejä kuin brittiläisessä (myöhemmin valmistuneessa) komediassa nimeltä Näytelmä, joka meni pieleen. Kun näytelmä vielä kääntyy suomeksi, on suomentajan oltava tarkkana siitä, kuinka vuorosanat vääntyvät sellaiseen muotoon, että ne saavat suomalaisen katsojan vähintään hymähtelemään – saati nauramaan. Täytyy myöntää, että suomennos on todella iskevä ja onnistunut. Piirolan taidokas suomennos tarjoaa ohjaaja Mantelalle hyvän pohjan ohjaustyölleen. Sen hän todella taitaa, sillä kokonaisuus menee eteenpäin paremmin kuin VR:n juna. Se puksuttaa sopivan tahdikkaasti ja yleisö hirnuu mukana.

Kun käsikirjoitus on suorastaan herkullinen, se tarjoaa myös hyvän lähtökohdan taidokkaille näyttelijäsuorituksille – ja niitähän tässä esityksessä riittää kautta linjan. Yllätyin. kuinka taidokkaasti näyttelijät ottavat roolinsa haltuun ja vetävät ne tyylillä, mutta sopivasti överimäisellä pilkkeellä silmäkulmassa. Heidän ansiostaan tämä näytelmä todella syttyy elämään.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net