STOP THE PRESS!

Tarhapäivä

Tarhapäivä
Kuva © Solar Films / Sami Kuokkanen

Ohjaus: Tiina Lymi
Käsikirjoitus: Anna Viitala, Tiina Lymi, perustuen Eve Hietamiehen romaaniin Tarhapäivä
Tuottajat: Markus Selin, Jukka Helle
Näyttelijät: Petteri Summanen, Olavi von Bagh, Ellen Herler, Marja Salo, Marjaana Maijala, Juha Muje, Santeri Helinheimo Mäntylä, Ria Kataja, Kimmo Taavila
Arvio: 4/5

Antti (Summanen) on matkustanut yhdessä poikansa Paavon (von Bagh), ystävänsä Ennin (Salo) ja tämän tyttären Tertun (Herler) kanssa etelän aurinkoon. Lasten ollessa leikkimässä Antti suutelee Enniä. Miehelle tulee heti selväksi, että ystäviä voidaan olla, mutta ei sen enempää. Ei siis mikään ihme, että Antin suhtautuminen Enniin viilenee, kunnes tapahtuu ikävä tapahtuma. Enni joutuu liikenneonnettomuuteen ja Antin hoivattavaksi tulee tämän tytär, kun naisen äiti ei pysty hoitamaan lasta vuorotöiden johdosta. Juuri kun mies on ehtinyt tottumaan yhden lapsen yksinhuoltajan hommiin, on nyt luvassa kaksi. Siinäpä haastetta kerrakseen.

Pari vuotta sitten valmistunut Marja Pyykön ohjaama Yösyöttö esitteli tuolloin yksinhuoltajaksi joutuneen Antin, joka joutui selviytymään vastasyntyneen lapsen kanssa tämän äidin häippästyä kuvioista. Tuossa Hietamiehen romaaniin perustuvassa tarinassa oli jotain sellaista aitoutta, joka sai katsojan sekä nauramaan että miettimään asioita omalta kohdaltaan. Samalla linjalla jatketaan tässäkin elokuvassa. Tilanne on toinen, kun kuvioissa on kaksi lasta ja erilaiset tarpeet. Ohjaajana viime vuosina kunnostaunut Tiina Lymi osoitti viimeistään edellisen Mielensäpahoittaja -elokuvan yhteydessä olevansa todella kelpo ohjaaja-käsikirjoittaja tekemään tällaisia draamakomedioita, jotka koskettavat syvältä ja myös naurattavat. Eikä tämä tee poikkeusta. Kun pohjatarina on vahva, se tarjoaa myös tekijöille hyvän lähtökohdan, josta Lymi yhdessä Viitalan kanssa on työstänyt kiehtovan kokonaisuuden. Ehkä pientä joutokäyntiä on, mutta pahasti se ei kuitenkaan haittaa loppupelissä.

Viime vuosina harvakseltaan elokuvateatterielokuvissa nähty Petteri Summanen jälleen kerran ottaa haltuunsa suvereenisti Antin roolin. Hän on suorastaan sisäistänyt kuinka yksinhuoltajamiehen elämäntilanteet tuodaan katsojan eteen vivahteikkaasti. Muut hahmot ovatkin tässä elokuvassa lapsia lukuunottamatta melkolailla sivuhahmoja. Jopa Annia esittävä Salo jää jo tarinallisestikin hieman taustalle. Tarhapäivä tarjoaa kelpoa viihdettä, joka pistää myös ajattelemaan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net