STOP THE PRESS!

Fleabag

Fleabag

Käsikirjoitus ja roolissa: Phoebe Waller-Bridge
Ohjaus: Vicky Jones
Arvio: 4/5

Fleabag on työhaastattelussa, eikä alku tahdo oikein onnistua, mutta haastattelija antaa hänelle toisen mahdollisuuden. Sitten rävähtää luukut auki. Lähes tunnin ja kolmen vartin aikana käydään läpi naisen elämän eri aspekteja aina ystävyys- ja perhesuhteista miehiin saakka. Elämän kaikkia puolia käännetään niin, että raadollisuuskin tulee esiin.

Ensimmäisen kerran tämä Waller-Bridgesin luoma monologi nähtiin vuonna 2013 yhdellä maailman tunnetuimmista taidefestivaaleista, Edinburghin Fridge-festivaalilla. Kolme vuotta myöhemmin monologiin pohjautuva tv-sarja sai ensi-iltansa ja keräsi roimasti erilaisia palkintoja. Tänä vuonna ilmestyi myös sarjan toinen kausi, joten palkintoja odotellessa. Ei siis mikään ihme, että brittilehti The Guardian rankkasi sarjan tämän vuosisadan sadan parhaan tv-sarjan listalle sijalle kahdeksan. Mutta millainen sitten se alkuperäinen monologi, johon tuo sarja perustuu?
Itselleni tuli mieleen tavallaan rankemmalla tekstillä varustettu Bridget Jones. Siinä missä tämä jälkimmäinen heittää kevyellä asenteella, niin Waller-Bridgesin Fleabag ampuu todella kovilla. Siksi tämä on vahva, hauska ja omalla tavallaan myös syvällinen esitys. Harvoin näin kunnon monologia kuulee ja näkee.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net