STOP THE PRESS!

Siunattu hulluus

Siunattu hulluus
Juliste (C) Jussi Tuominen

Kehitysvammaisteatteri La Strada ti 19.11.2019
Aapelin romaanista näytelmäksi sovittanut Jussi Tuominen
Ohjaus: Anu Panula
Musiikki: Jorma Panula

Muusikot: Joseppiina Kahiluoto, Tom Wanamo, Mika Mononen
Rooleissa: Niko Pohja, Leevi Paalanen, Kalle Bister, Marjo Minkkinen, Titta Sillman, Mari Heinilä, Markus Pieniluoma, Markus Malmi, Jouni Ahlgren, Janne Kytölaakso, Janne Keituri
Arvio: 5/5

Näytelmä kertoo kolmesta Rummukaisen veljeksestä Anasta (Pohja), Vilippuksesta (Paalanen) ja Elmeristä (Bister). Jälkimmäinen veljeksistä on hiljainen ja muihin verrattuna poikkeava. Siksi Ana ja Vilippus pitävät tätä hulluna ja päättävät lähteä viemään Elmeriä hullujenhuoneelle. Reissulla he tapaavat mm. sujuvasanaisen vankikarkuri Lempisen (Kytölaakso) ja piikatytön nimeltä Ruusu (Heinilä). Elmeri ihastuu tähän nuoreen naiseen, mutta Ana ottaa pultit Lempisestä, joka yön aikana on varastanut tämän takin. Pian koittaa hetki, jolloin viisaus ja hulluus punnitaan.

Viime vuonna tuli kuluneeksi 70 vuotta, kun tämä kuopiolaissyntyisen toimittaja-kirjailija Simo Puupposen – siis Aapelin – kirjoittama romaani julkaistiin. Muistan aikoinaan nähneeni 70-luvun puolessavälissä Rauni Mollbergin ohjaaman tv-elokuvan, joka alunperin nähtiin kaksiosainena. Täytyy myöntää, että se oli mollemaisen raskassoutuinen tuotos, vaikka sen ajan teokseksi vallan mainio. Aiemmin mainioita näytelmiä ja niiden tulkintoja tehnyt Kehitysvammaisteatteri La Strada repäisee jälleen. Jussi Tuomisen sovittamana ja Anu Panulan ohjaamana näytelmä on pysynyt tiukasti kiinni tarinassa, mutta tuotu sopivalla tavalla tähän aikaan. Tarinassa yhdistyvät taidokkaasti Aapelin inhimillinen huumori ja koskettavat ihmiskohtalot. Ennen kaikkea täytyy antaa suuri hatunnosto näyttelijöille. Jokainen heistä tekee oivallisen roolisuorituksen. Erikoiskiitos Rummukaisen veljeksiä esittäville Pohjalle, Paalaselle ja Bisterille, jotka ovat rooleissaan aivan lyömättömiä. Katsoja voi hyvinkin samaistua heidän roolihahmoihinsa. Jälleen kerran La Stradalta hienoa teatteria.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net