STOP THE PRESS!

Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä (Knives Out)

Veitset esiin (Knives out)
Kuva: Claire Folger / MRC II Distribution Company L.P.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Rian Johnson
Tuotanto: Ram Bergman, Rian Johnson
Näyttelijät: Daniel Craig, Christopher Plummer, Chris Evans, Ana De Armas, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Michael Shannon, Toni Collette, LaKeith Stanfield, Katherine Langford, Jaeden Martell
Arvio: 4/5

Menestyksekäs rikoskirjailija Harlan Thrombey (Christopher Plummer) on viettänyt edellisenä iltana syntymäpäiviään sukulaistensa ympäröimänä. Hänet löydetään aamulla kuolleena työhuoneestaan ja joku salaperäinen henkilö pyytää etsivä Benoit Blancia (Daniel Craig) tutkimaan asiaa yhdessä poliisien kanssa. Blancin on selvitettävä tapaus perinpohjaisesti.

Itse olen suuri tällaisten jännityselokuvien ja -sarjojen ystävä. Näissä on sopivasti huumoria sekoitettuna jännitykseen. Veitset esiin -elokuvassa onkin paljon agathachristiemäisille tarinoille tunnusomaista tunnelmaa ja kiehtovuutta. Sääli, ettei tällaisia tehdä enemmän, mutta onneksi sentään nyt tällainen – yllättävän onnistunut – teos on ilmaantunut. Mainioilla The Bloom Brothers – ja Looper-elokuvillaan tunnetuksi tullut Rian Johnson on lukenut varmasti Christien romaanit ja ammentanut paljon aineksia tähän elokuvaan, mutta tuonut siihen modernimpaa kerrontatapaa, joka toisaalta piristää. Jännitystä on melkolailla, eikä ratkaisua kovin helposti voi arvata. Myös näyttelijäsuoritukset kautta linjan ovat todella onnistuneita. Hyvää perinteistä jännitysviihdettä koko rahan edestä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net