STOP THE PRESS!

Nosferatu (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens)

nosferatuOhjaus: F. W. Murnau
Käsikirjoitus: Henrik Galeen
Tuotanto: Eneico Dieckmann, Albin Grau
Pääosissa: Max Schreck, Gustav von Wangenheim, Greta Schröder, Alexander Grabach
Arvio: 5/5

Kaikkien vampyyrielokuvien esiäiti, F. W. Murnaun Nosferatu (1922) sai alkunsa sopivan vampyristisissä merkeissä; Murnau nimittäin kuppasi surutta ja turhia lupia kyselemättä tarinan elokuvaansa Bram Stokerin vampyyriklassikosta Dracula. Heppoinen yritys naamioida kirjaan tulleet puremajäljet hahmojen nimet muuttamalla ei toiminut. Tekijänoikeusjuttu hävittiin ja elokuvan kopiot määrättiin tuhottaviksi. Jälkipolvien onneksi kopioita oli jo ehditty levittää, ja nyt meillä on nähtävänä hienoon kuosiin restauroitu versio tästä mestariteoksesta.

Kiinteistövälittäjän apulainen Hutter (Gustav von Wangenheim) lähetetään syrjäiselle vuoristoseudulle tapaamaan kreivi Orlokia (Max Schreck), jolla on aikomus muuttaa linnastaan Hutterin kotikaupunkiin. Maalaiset varoittelevat Hutteria Orlokista, mutta eihän mottipää mitään usko ennen kuin kovan kautta; hänestä on yöllä imetty verta, ja mikä pahinta, Orlok on nähnyt kuvan Hutterin nuoresta Ellen-vaimosta (Greta Schröder). Vampyyri säntää matkaan ruttoisen rottalaumansa kanssa ja hädin tuskin koettelemuksistaan selvinnyt Hutter perään. Vieläköhän vaimorukan ehtisi pelastaa kuolemaakin kauheammalta kohtalolta..

Nosferatu pitää pintansa vielä liki 90 vuoden vierähdettyä. Elokuvan omituinen tunnelma on aivan omaa luokkaansa, ja mykkyys vain korostaa sitä. Aikakaudelleen poikkeukselliseen tapaan kuvaukset siirrettiin studiolta aidoille paikoille, mikä sekin tekee oman säväyksensä tunnelmaan. Vampyyrin suippokorvainen, rotanhampainen ja pitkäkyntinen hahmo on erinomaisen groteski, ja pärjäilee vieläkin hyvin iljettävyydessään ja kauhistuttavuudessaan seuraajilleen, joita onkin kertynyt satoja. Erityisesti Nosferatu syöpyy mieleen komeina kuvina: miehistötön, tautisten rottien valtaama purjelaiva lipuu satamaan; vampyyrin entisestään vääristynyt varjo seinällä; Nosferatu kumartuneena nuoren naisen ylle..

Ekstroissa on oiva dokumentti Murnaun elämän ja uran alkutaipaleelta. Erityisesti keskitytään Nosferatuun: mm. kuvauspaikoilla vieraillaan ja aikakauden ilmapiiriin perehdytään; ei niinkään yllättäen näytti okkultismi olleen huudossa. Lisäksi tutustutaan elokuvan restaurointiin.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Atlantic Film, 2009

Traileri: