STOP THE PRESS!

Riemuloma & Picnic (By the Sea & Picnic)

Riemuloma & Picnic (By the Sea & Picnic) Ohjaus: Bill Wilson
Käsikirjoitus: Dave Hugget, Larry Keith
Tuotanto: Terry Huges
Pääosissa: Ronnie Barker, Ronnie Corbett, Barbara New, Madge Hindle
Arvio: 2/5

”The Two Ronnies” –sketsisarja oli Britanniassa ihan käsittämättömän suosittu: sitä tehtiin peräti 16 vuotta (1971-1987). Sarja perustui pitkälti nokkelaan sanailuun ja leppoisaan ihmisten kummallisuuksien parodiointiin. Tämän dvd:n kaksi sarjasta irrallaan tehtyä lyhytelokuvaa ovat mykkiä, mutta Ronniet ovat Ronnieita.

Ronnie Barker esittää pyylevää monokkeliherraa, jolla on silmää palvelustyttöjen naiskauneudelle; Ronnie Corbett on kolhoissa silmälaseissaan vaikeasti Markku Veijalaisen näköinen ja oloinen miehentumppi, jolla on taipumus joutua noloihin tilanteisiin. Riemulomassa (1975) vietetään aikaa rannalla leppostellen, ja naiskauneutta ihaillen. Huumoria irrotellaan tavan mukaan mm. kastuvista rannekelloista. Picnicissä (1982) ollaan yllättäen piknikillä, joutilaan luokan eksentrisille tavoille hymyillään.

Kovin hyvin ei Ronnie-parin huumori ole kestänyt aikaa: kovin on harmitonta ja kilttiä meno. Riemuloma tuo etäisesti mieleen Jacques Tatin Riemuloma Rivieralla –elokuvan, mutta kauaksi jäädään, pikkutuhmuudet teki Benny Hill paremmin. Muutamat naurut elokuvat sentään kirvoittavat. Briteille kai tyypillisesti (tai ehkä minulle..) pissahuumorista otetaan tehot irti. Kenties kahden Ronnien huumori kukki aikoinaan kauneimmin sanaleikitellen.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Atlantic Film, 2009