STOP THE PRESS!

Whatever Works

Whatever Works  Ohjaus:, käsikirjoitus ja tuotanto: Woody Allen
Pääosissa: Evan Rachel Wood, Larry David, Ed Begley Jr, Patricia Clarkson, Kristen Johnston, Michael McKean
Arvio: 4/5

Woody Allen on taas vedossa. Hänen uusin elokuva Whatever works on taas sitä tuttua tarkkanäköistä satiiria amerikkalaisesta elämänmenosta. Näyttämönä on New York ja aiheena parisuhteet. Äkäinen Yellnikoff kritisoi kaikkea ja on perin pessimistinen elämän ja varsinkin sen tarkoituksettomuuden suhteen. Hänen elämäänsä tupsahtaa elämäniloinen nuori nainen Melodie, joka kotoa karanneena on ilman yöpaikkaa. Heidän suhteensa syvenee ja Yellnikoffin elämä kääntyy ylösalaisin.

Päähenkilöä esittävä Larry David on ilmetty Allenin alter ego. Hän ei ihan pysty saamaan hahmoon eloa kuin Allen siihen saisi mutta onnistuu ihan mukavasti sarkastisessa roolissaan. Evan Rachel Wood on sen sijaan eloisa ja uskottavan naiivi Melodie. Rooli muistuttaa kovasti Kubrickin Lolitaa kuten tietysti koko elokuvakin. Elokuva on nykyajan versio nuoresta viettelijättärestä ja suhteesta vanhempaan mieheen. Patricia Clarkson vetää Melodien äidin roolin myös hyvin. Tarina on kaikin puolin hauska ja nokkela. Se onnistuu iskemään teräviä iskujaan monenlaisista amerikkalaisista kipukohdista kuten älykkyydestä, homoudesta, seksistä ja uskonnosta. Elokuva on yhteiskunnallisesti valveutunut komedia ja leikittelee kepeästi käsittelemillään aiheillaan.

Whatever works on ehdottomasti sitä parasta Woody Allenia vuosiin. Napakka teksti muistuttaa kovasti hänen vanhempia teoksiaan (esim. Manhattan), joissa hän tarkkanäköisesti ruoti parisuhteita ja elämää ylipäätään. Elokuva on kaikin puolin viihdyttävä ja tarkkanäköinen komedia. Oman mukavan lisänsä tuo suoraan puhuminen kameralle. Se on harvoin käytetty tehokeino ja toimii tässä tapauksessa oivallisesti. Tälläista komediaa näkisin mieluusti enemmänkin koska niin koukuttava tämä elämys oli.

Sari Rivinen for smackthejack.net

Photo´s copyrights by Perdido Productions, 2009

Traileri: