STOP THE PRESS!

Aikamatkustajan vaimo (The Time Traveler’s Wife)

Aikamatkustajan vaimo (The Time Traveler's Wife)Ohjaus: Robert Schwentke
Käsikirjoitus: Bruce Joel Rubin
Tuotanto: Dede Gardner, Nick Wechsle
Pääosissa: Eric Bana, Rachel McAdams, Ron Livingston, Arliss Howard, Hailey McCan
Arvio: 3/5

Kun elokuvaa mainostetaan ylialleviivatusti sanalla romanttinen,  väkisinkin tulee mieleen, että nyt ollaan tuijottamassa sellaista siirappilientä, joka alkaa hetken tuijotuksen jälkeen jo valua korvista. Ja tämä oli lähtökohtana, kun edessäni oli elokuva nimeltä ”Aikamatkustajan vaimo”. Suosittuun kirjaan perustuvan elokuvan pääosissa poukkoilevat Eric Bana (Hulk) ja Rachel McAdams (Sherlock Holmes). Tarina sekoittaa scifi-aspektin klassiseen kertomukseen ikuisesta rakkaudesta, eikä yllättäen olekaan niin sokerinen, kuin mainostuksesta voisi päätellä.

Henry (Bana) on kuusivuotiaasta lähtien joutunut silloin tällöin aikamatkan uhriksi joutuen itsestään riippumatta paikasta ja ajasta toiseen. Kun hän vuosien kuluttua tutustuu Clareen (McAdams), joka väittää miehen käyneen hänen luonaan useasti, alkaa Henry uskoa voivansa asettua aloilleen. Clare kun tuntuu olevan suhteellisen sinut miehen äkkinäisten katoamisten kanssa. Vuodet vierivät ja rakastavainen pariskunta käy suhteessaan läpi monenlaista. Mutta kun erään aikamatkan seurauksena Henry näkee oman kuolemansa, muuttaa se kaiken.

Vaikka suhteellisen helpoilla ratkaisuilla aikamatkaaminen on rakennettu, toimii elokuva yllättävän hyvin. Tarinan voi tulkita monellakin eri tavalla, mutta mikäli sen ottaa vain normaalina leffana, on se pirteä ja erilainen. Bana ja McAdams onnistuvat roolisuorituksissaan hyvin, ja vaikka kyse on rakkausdraamasta, leffa ei onnu eikä tahmaa liikoja. ”Aikamatkustajan vaimo” onkin positiivinen yllätys, jota varsinkin naisväki varmasti osaa arvostaa.

DVD:ltä löytyy pitkähkö dokumentti elokuvan teosta, jossa käydään läpi käsikirjoittamisprosessia ja näyttelijöiden työskentelyä. Suhteellisen mielenkiintoinen bonus, jossa kerrotaan, miksi kirjat ja käsikirjoitukset usein eroavat hyvin paljon, ja miten ohjaaja koettaa hahmottaa kaiken kattavan näkemyksen.

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo’s copyright by New Line Productions Inc. , 2010

Traileri: