STOP THE PRESS!

Kovat ratsastajat (The Sugarland Express)

Kovat ratsastajat (The Sugarland Express)Ohjaus: Steven Spielberg
Käsikirjoitus: Hal Barwood, Matthew Robbins
Tuotanto: Richard D. Zanuck, David Brown
Pääosissa: Goldie Hawn, Ben Johnson, Michael Sacks, William Atherton
Arvio: 4/5

Steven Spielbergin televisioelokuva ”Kauhun kilometrit” herättivät tuottajissa kiinnostusta nuorta ohjaajaa kohtaan, mutta kesti muutama vuosi kunnes hänelle tarjoutui kunnollisen teatterielokuvan ohjaustyö. Kyseessä on ”Kovat ratsastajat”, jonka pääosassa nähdään komediennena paremmin tunnettu Goldie Hawn. Elokuva oli hyvin merkittävä myös Spielbergin uralle. Tuottajat Richard D. Zanuck ja David Brown tarjosivat tämän jälkeen herralle ”Tappajahai” -elokuvan ohjaustyötä ja loppu onkin sitten yksi Hollywoodin suurimmista menestystarinoista.

Lou Jean Poplin (Hawn) on juuri vankilasta vapautunut nainen joka huomaa, että hänen lapsensa on sijoitettu sijaisperheeseen. Tätä hän ei voi hyväksyä ja hänen mielestään lapsen pitää olla oman äitinsä luona. Saadakseen lapsensa takaisin Lou Jean tarvitsee miehensä Cloviksen (William Atherton) apua, mutta hän istuu omaa ”kakkuansa” vankilassa odotellen vapautumistaan kahden kuukauden kuluttua. Vierailupäivän aiheuttama hässäkkä mahdollistaa paon ja pariskunta pääsee helposti vankilasta. Pakomatka tuntuu käynnistyvän hyvin, kunnes heidät yrittää pidättää Michael Sacksin esittämä maantiepoliisi. He joutuvat ottamaan poliisin panttivangikseen, jotta he pääsisivät mahdollisimman nopeasti ja ilman ongelmia lapsensa luokse.

”Kovat ratsastajat” on ehdottomasti yksi Spielbergin uran parhaimmista trillereistä. Se pitää katsojan alusta loppuun saakka tiukasti mukana, vaikka tarinan pohjalta löytyy herran elokuville tyypillinen aihe, perhe. Jos kyseinen aihe tuntuu ärsyttävältä tämän herran tuotannoissa, niin sanottakoon heti, että Spielberg on yhdistellyt tarinassa erinomaisesti mm. Bonnie ja Clyde-elokuvassakin hyödynnettyjä elementtejä. Goldie Hawn tekee erinomaista työtä vähän yksinkertaisena naisena, mutta jolla on kuitenkin kova tahto huolehtia omasta lapsestaan. Toisaalta elokuva on myös yhteiskuntakriittinen, sillä kyytiä saavat myös amerikkalaisten asehulluus ja se, kuinka media ratsastaa kaikkien hulluttelijoiden avulla. Viime vuosina asiaan on puuttunut lähinnä vain Oliver Stone elokuvalla ”Natural Born Killers”, joka ohjaajan pettymykseksi teilattiin pelkkänä väkivaltainena mässäilynä. Vaikka ”Kovat ratsastajat” onkin jo yli 30 vuotta vanha elokuva, niin sen kriittisyys ei ole miksikään muuttunut.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Studios, 2004

 Traileri: