STOP THE PRESS!

II maailmansota väreissä – Ranskan vapautus

II maailmansota väreissä - Ranskan vapautusOhjaus ja käsikirjoitus: Rene-Jean Bouyer
Arvio: 3,5/5

Toisesta maailmansodasta on tehty runsain mitoin dokumenttielokuvia. Näistä suurin osa on perustunut mustavalkoiseen filmimateriaaliin. Pan Visionin julkaisema ranskalainen dokumentti ”II maailmansota väreissä: Ranskan vapautus” on ilahduttava poikkeus näiden dokumenttien joukossa. Tämä vuonna 2002 valmistunut elokuva sisältää runsaasti ennennäkemätöntä materiaalia. Koska tuohon aikaan kuvaaminen oli kuoleman uhalla kielletty, niin osa materiaalista on mm. saksalaisten sotilaiden kuvaamaa.

Tapahtumat alkavat vuodesta 1939, jolloin värifilmi on vielä todella harvinaista. Pääsemme seuraamaan tapahtumia ennen saksalaisten hyökkäystä Ranskaan. Elämä tuntui sujuvan suhteellisen normaalisti, vaikka varustautuminen pahimpaan oli alkanut. Vasta vuotta myöhemmin saksalaisten tulo maahan oli tosiasia. Karut kuvat sotavangeista kertovat omaa rajua kieltään ja vaikka toiveita pelastumisesta ilmaantui, niin yli 1.5 miljoonaa ranskalaista sotilasta vietti sotilasvankileirillä viitisen vuotta. Pariisi on miehittäjien vallassa. Kuvat kertovat totuutta siitä, kuinka pariisilaiset eivät juurikaan miehittäjistä piitanneet ja päinvastoin. Tästä alkaa miehittäjien aika, mutta dokumentti esittää myöskin kuinka liittoutuneet tulivat ja vapauttivat ranskalaiset saksalaisten vallasta.

Tämä puolitoista tuntinen dokumentti tuo hieman uudenlaista näkökulmaa Ranskan valloitukselle. Yksi tärkeä asia on tuo ennennäkemätön materiaali, joka ehdottomasti on katsomisen arvoista. Se osoittaa erittäin hyvin sen, etteivät ranskalaiset kuitenkaan menettäneet toivoaan paremmasta huomisesta ja pyrittiin elämään mahdollisimman normaalia elämää mahdollisuuksien mukaan. Samalla dokumentti luo Hitleristä kuvan Napoleonia ihailevana miehenä. Hänen kerrotaan viettäneen pitkään Pariisin Invalidikirkossa, jonne Napoleon on haudattu. Toisaalta hän oli myös kateellinen siitä, että Pariisi oli maailman kaunein kaupunki ja siksi hän suunnitteli rakentavansa Berliinistä vieläkin kauniimman. Tällaisia näkemyksiä harvoin muissa dokumenteissa on käsitelty ja siksi se on hyvinkin piristävää moneen tasapaksuun dokumenttiin nähden. Kyllä ranskalaisetkin osaa…

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Pan Vision, 2005