STOP THE PRESS!

28 päivää myöhemmin (28 Days Later)

28 päivää myöhemmin (28 Days Later)Ohjaus: Danny Boyle
Käsikirjoitus: Alex Garland
Tuotanto: Andrew Macdonald
Pääosissa: Cillian Murphy, Naomie Harris
Arvio: 1/5

Danny Boyle tuli tunnetuksi tummasävytteisellä trillerillä Shallow Grave-murhaleikki, mutta todellisen jättipotin hän korjasi elokuvalla Trainspotting, josta muodostui yksi moderneimmista ja mielenkiintoisimmista kulttielokuvista. Tämän jälkeen Boylen tähti lähti laskemaan hänen siirryttyään ohjaamaan tyhjänpäiväisiä leffoja kuten Beach. Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen hän on palanut takaisin ohjaamaan Alex Garlandin alkuperäiskäsikirjoitukseen perustuvan 28 päivää myöhemmin, joka on genreeltään kauhuelokuva, johon on sekoitettu futuristista asennetta.

Elokuvan alussa brittiläisessä laboratoriossa apinoihin on istutettu virus, jonka johdosta niistä tulee suorastaan tappajia. Virus pääsee leviämään ja pian ihmisisistä alkaa muodostua zombieita, joiden tavoite on syödä vielä kunnossa olevia ihmisiä. Polkupyörälähetti Jim herää koomasta lontoolaisesta sairaalasta. Lontoo vaikuttaa kuolleelta kaupungilta, kun Jim vaeltaa pitkin katuja. Pikku hiljaa hän alkaa huomata, että hiljaisuuden taustalla leijuu jotain aivan kauhistuttavaa. Jotain, jonka takia on juostava henkensä edestä säilyäkseen ihmisenä.

28 päivää myöhemmin on tylsä ja turhankin ahdistava elokuva. Garland on yrittänyt lisätä käsikirjoitukseensa yhteiskunnallista ja tieteeseen liittyvää kritiikkiä, mutta laihoin tuloksin, sillä elokuvan tarinan yksiulotteisuus hävittää sen tehon. 28 päivää myöhemmin on kuvattu digitaalisesti, mutta valkokankaalle saakka ei hyvälaatuista kuvaa tule, sillä jopa takarivistä katsottuna pikselöintiä kuvassa näkyy turhan usein. Näyttelijäsuorituksien ansiosta elokuvan jaksoi juuri ja juuri katsoa. Varsinkin Boylen Shallow Gravessa näytellyt Christopher Ecclestone tekee onnistuneen roolisuorituksen sotilaana, jonka mukaan ihmiskunnasta on tullut toistensa verta kuolaavia hirviöitä. Joten mitään uutta ei rintamalla, eikä myöskään Boylen uralla.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by 20th Century Fox, 2003

Traileri: