STOP THE PRESS!

8 Mile

8 MileOhjaus: Curtis Hanson
Käsikirjoitus: Scott Silver
Tuotanto: Brian Grazer, Jimmy Iovine
Pääosissa: Eninem, Kim Basinger, Brittany Murphy
Arvio: 3/5

Detroit tunnettiin aiemmin autoteollisuudesta ja Motown -levy-yhtiöstä, joka tuotti sellaisia artisteja kuten Diana Ross and the Supremes, Smokey Robinson and the Miracles. Kaupungin kulta-aika on ohitse ja kaupungin osat ovat slummiutuneet ja väestö on jakautunut rikkaisiin ja köyhiin. Musiikista, varsinkin hip-hopista ja rapista, on tullut nuorille välttämätön henkireikä.

8 mile kertoo yhdestä Jimmy Smith Jr:sta (Eminem), jonka elämä ei ole mitään juhlaa, sillä hän joutuu hoitamaan pikkusiskoaan ja kestämään juopottelevaa äitiään (Kim Basinger). Hän päättää osallistua Battleihin, joissa otetaan miehestä mittaa verbaalisesti. Sieltä ne kykyjenetsijät löytävät ne lahjakkaimmat rapparihemmot levytysstudioihin. Jimmyä ei enää kiinnosta pätkätyöt, vaan hän haluaa päästä eteenpäin huippurappariksi, joten hänen on voitettava arvostettu The Shelterin battle.

8 milen ohjauksesta vastaa ohjaaja Curtis Hanson, joka muistetaan parhaiten mainioista elokuvista kuten ”L.A. Confidential” ja ”Wonder Boys”. Tällä kertaa hän on saanut ohjattavakseen rapparitähden Eminem, jonka elämäntarinaan elokuva löyhästi perustuu. Ainakin allekirjoittaneella oli hieman epäilyksiä hänen näyttelijänkykyjensä suhteen, mutta elokuvan jälkeen tulin toisiin ajatuksiin. Hän teki yllättävän hyvän roolisuorituksen Jimmynä, mutta elokuvan parhaimman roolisuorituksen teki kuitenkin Kim Basinger. Viimeistään nyt Basinger rikkoi lopullisesti ”kiiltokuvablondi”-roolien sarjan. Kokonaisuutena 8 mile kuuluu rap-elokuvien aateliin, jossa on vieläpä todellista katu-uskottavuutta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Pictures, 2002

Traileri: