STOP THE PRESS!

Mein Kampf – Taisteluni

Mein KampfOhjaus: Urs Odermatt
Käsikirjoitus: George Tabori
Tuotanto: Martin Lehwald
Pääosissa: Tom Schilling, Götz George, Wolf Bachofner, Simon Schwarz, Anna Unterberger
Arvio: 2/5

Saksan hirmuhallitsija Adolf Hitleristä on tehty henkilökuvauksia ennenkin, ja uusimpana joukkoon liittyy filmatisointi George Taborin näytelmästä Mein Kampf- Taisteluni. Hitlerin nuoruusvuosista kertovan saksalaiselokuvan päärooliin on löydetty look-alike Tom Schilling, joka piirtää nuoresta Hitleristä muotokuvan hysteerisenä ja vihaisena nuorukaisena.

Tarina alkaa nuoren Adolfin saapuessa Wieniin Itävaltaan pyrkiäkseen arvostettuun kuvataideakatemiaan. Itsevarmuutta uhkuva Hitler asettuu taloksi köyhille taiteilijoille tarkoitettuun majataloon, jossa huonetoverina asustaa juutalainen Shlomo Hertz. Kun taidekoulun ovet eivät Adolfille aukea, hän saa voimaa juutalaisvastaisuusaatteesta. Arjalaisen erinomaisuutensa innoittamana Hitler voittaa Shlomon nuoren naisystävän sydämen itselleen.

Kiinnostavasta alkuasetelmasta ei valitettavasti ole mukaansatempaavaksi draamaksi. Lyhyeen ajanjaksoon keskittymisestä huolimatta tarina ei tunnu etenevän ollenkaan, ja syy-seuraussuhteet ontuvat. Mielenkiintoa on saatu rakennettua oikeastaan vain Hitlerin ja juutalaisen Shlomon välille. Elokuvan tulkinnan mukaan Shlomo usutti sanavalmista nuorukaista politiikan pariin, kärsien tästä lopulta itse.

Jos näytelmäversio on yhdistänyt tragediaa ja farssia, itse elokuvasta on vaikea löytää humoristisia piirteitä. Nuoren Adolfin tavassa paasata sylkeä säästämättä on jotakin hupaisaa, mutta siihen hauskuus jää. Järkyttävän menneisyyden valossa Hitlerin hysteeriselle hahmolle ei edes tekisi mieli nauraa. Elokuvan tarkoitus ei ole mukailla todellisuutta, joten jäljelle jää kysymys: mihin se siis pyrkii? Nähtävästi osoittamaan, millainen Hitlerin nuoruus olisi voinut olla, ja kuinka maailmankuulut viikset sekä hakaristimerkki olisivat saattaneet syntyä. Näille natsismin symboleille on nimittäin keksitty varsin näppärät taustatarinat. Harmi, ettei oivalluksille taida löytyä minkäänlaista todellisuuspohjaa.

Levyllä ei ole lisämateriaalia.

Sini Kukkonen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Atlantic Film Oy, 2010

Traileri: