STOP THE PRESS!

ABBA in Concert

ABBA in ConcertLisätietoja: 1. Waterloo (arriving USA) 2. Eagle (on the road) 3. Take A Chance On Me (rollers & joggers) 4. Voulez-Vous 5. Chiquitita 6. I Have A Dream 7. Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) 8. Knowing Me, Knowing You 9. Summer Night City 10. Dancing Queen 11. Does Your Mother Know 12. Hole In Your Soul 13. The Way Old Friends Do (Previously unreleased version on video & DVD. Introduced by Agnetha & Björn at Wembley) 14. I Have A Dream (The unedited & complete live version).
Arvio: 4/5

Polar Musicin perustaja ja Abban manageri Stig Andersson allekirjoitti levytyssopimuksen the Hootenanny Singersin kanssa, jossa esiintyi myös Abban laulujen tuleva sanoittaja Björn Ulvaeus. Andersson huomasi jo varhaisessa vaiheessa että Ulvaeusin ja Benny Anderssonin yhteistyönä laulujen kirjoittaminen sujuu hyvin. He tekivät muutaman levyn yhdessä, joiden jälkeen he toivat mukaan morsiamensa Agnetha Fältskogin ja Anni-Frid ”Frida” Lyngstadin. Tässä vaiheessa he kutsuivat itseään nimellä ”Björn ja Benny, Agnetha ja Anni-Frid”. Alkuaika oli menestykseltään keskinkertaista, lukuunottamatta vuoden 1973 Ruotsin Eurovisio-karsinnassa esitettyä ”Ring Ring”iä, joka oli iso hitti monissa Euroopan maissa, vaikka ei päässytkään mukaan loppukilpailuihin. Vuotta myöhemmin he muuttivat nimekseen ABBA ja nappasivat pääpotin voittamalla Eurovision laulukilpailut ”Waterloo”-kappaleellaan. Tämän jälkeen parivaljakko Andersson-Ulvaeus alkoivat tehtailemaan hittejä, joita sitten Fältskög ja Lyngstad esittivät. Menestystä kesti vuoteen 1982 saakka, jolloin ABBAn tie tuli päätöspisteeseen. Sen jälkeen on aina huhuttu heidän palaavan yhteen, mutta Ulvaeus ja Andersson ovat asian kieltäneet, vaikka ovatkin edelleen tehneet yhteistyötä.

ABBA in Concert on Ruotsin television tekemä dokumentti vuoden 1979 kiertueelta, jolloin ABBA oli uransa huipulla ja kiersi menestyksekkäästi sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Tässä 100 minuutin mittaisessa taltioinnissa pääsemme tutustumaan ABBAn kiertue-elämään lentokoneella matkustelusta hotelliin ja siitä lavalle saakka. Tietenkin luvassa on myös noita upeita ABBA-klassikkobiisejä kuten Waterloo, Take A Chance On Me, Chiquitita ja Dancing Queen. Bonuksena nähdään mm. DVDllä ennennäkemätön The Way Old Friends Do -biisin esitys, jonka Agnetha ja Björn esittelevät Thank You For The Music, jota ei koskaan edes televisioitu. Mukana on myös dokumentin ohjaajan Urban Lassonin ja kiertuemanagerin Thomas Johanssonin haastattelu. Kuvalaadullisesti tämä dokumentti on 70-luvun lopun televisiolaatua, joten näin 30-vuotisen juhlan kunniaksi olisi tietenkin toivonnut, että kuvaa olisi digitaalisesti uudelleenmasteroitu. Ääni puolestaan on miksattu uudelleen digitaalisesti, joten musiikki kajahtaa kirkkaammin kuin koskaan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Music, 2004