STOP THE PRESS!

ABBA – Super Troupers

ABBA – Super TroupersLisätietoja: A celebration of ABBA. Featuring live and television performances of the group. The tracklisting includes: ’Super Trooper’, ’Mamma Mia’, ’Eagle’, ’Head Over Heels’, ’Take A Chance On Me’, ’One Man, One Woman’, ’Money, Money, Money’, ’The Winner Takes It All’,…
Arvio: 2/5

Yksi 70-luvun menestyksekkäimmistä yhtyeistä oli tietenkin Abba. Tämä ruotsalainen kokoonpano tuotti parhaimmillaan enemmän rahaa valtiolle kuin esimerkiksi autoteollisuuden ylpeys Volvo. Keväällä 2004 tuli kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Abba voitti Englannissa Eurovision laulukilpailun kappaleella ”Waterloo”. Samalla juhlittiin lontoolaisessa teatterissa Abban musiikkiin perustuvaa musikaalia ”Mamma Mia”, sillä tuo musikaali oli pyörinyt tuohon mennessä viitisen vuotta. Tilaisuuden piti olla myös siinä suhteessa historiallinen, että yhtye olisi ensimmäistä kertaa hajoamisen jälkeen tullut lavalle tervehtimään ihmisiä. Näin melkein tapahtui, sillä Frida, Benny ja Björn olivat paikalla, mutta lentopelosta kärsivä Agnetha ei valitettavasti päässyt tulemaan.

”Super Troupers – A Celebratory Film from Waterloo to Mamma Mia” on nimensä mukaisesti dokumentaarinen elokuva yhtyeen uran alusta tähän päivään saakka. Itseasiassa tässä käydään läpi jopa jäsenten uraa ennen Abbaa ja monta vanhempaakin tarinaa väritetään mielenkiintoisilla kuvamateriaalilla, joka saa ainakin allekirjoittaneen enemmänkin hymyilemään, sillä osa 60-luvun taltioinneista on lähinnä melko huvittavia. Koska kyseessä on televisiolle tehty puolentoista tunnin taltiointi, niin suuria paljastuksia ei tässä tulla näkemään. Ehkä ainoa asia, jota enemmän valoitetaan on se, kuinka heidän avioeronsa vaikuttivat yhtyeen loppuaikoihin. Kuten Björn toteaa, ilman eron tuskaa hän olisi tuskin pystynyt tekemään sellaistakaan kappaletta kuin ”The Winner Takes It All”. Joten joskus tuska saattaakin tuottaa luovimmat tuotokset. Dokumentissa tarinan eteenpäin vetäjänä toimii tuottaja Pete Waterman, joka tunnetaan 80-luvun menestyksekkäästä tuottajakolmikosta Stock Aitken Warterman ja Englannin Idolsin tuomarina. Hänen kommentoimisensa on lähinnä ylitsevuotavaa ylistystä, joka välillä vaikuttaa enemmänkin ärsyttävältä kuin mielenkiintoiselta. Onneksi sanansa saavat sanoa yhtyeen jäsenet, jopa Agnetha, jonka haastattelupätkät on otettu hänen antamastaan haastattelusta, joka on nähty pariin otteeseen myös Suomen televisiossakin. Mitään suurta ja mullistavaa tämä dokumentti ei tuo, mutta fanille se on ehdottomasti must DVD-hyllyyn.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Polydor Ltd (UK), 2004