STOP THE PRESS!

Aika rakkauden (Noel)

Aika rakkaudenOhjaus: Chazz Palminteri
Käsikirjoitus: David Hubbard
Tuotanto: Al Corley, Eugene Musso, Bart Rosenblatt,Howard Rosenman
Pääosissa: Penélope Cruz, Susan Sarandon, Paul Walker, Alan Arkin
Arvio: 3/5

Chazz Palminteri on tullut katsojille tutuksi lähinnä näyttelijänä. Hänet on nähty mm. sellaisissa elokuvissa, kuin ”Epäillyt”, ”Luotisade Broadwaylla” ja ”Jäähyväiset kummisedälle”, joista jälkimmäinen on hänen itsensä käsikirjoittama. Ohjaajana hän ei ole kovinkaan kokenut, sillä ennen ”Aika rakkauden” -elokuvaa hän on ohjannut vain yhden televisioelokuvan ja televisiosarjan jakson. Joten tätä elokuvaa voi siis pitää Palminterin debyyttiohjauksena valkokankaalle. Useimmiten näyttelijät eivät ole kovinkaan hyviä ohjaajina, mutta tietenkin poikkeuksia on. Onneksi Palminteri onnistuu esikoisohjauksessaan yllättävän hyvin.

Susan Sarandonin esittämä Rose on yli neljäkymppinen eronnut sinkkunainen, joka toimii lastenkirjojen kustannustoimittajana. Hänen elämässään ei ole muuta, kuin oma Alzheimerin-tautiin sairastunut vanha äitinsä, joka ei puhu, eikä syö. Työkaveri on jo hänestä huolissaan ja tyrkyttää tälle samassa firmassa työskentelevää nuorta miestä. Rose päättää lähteä työpäivän jälkeen treffeille tämän kanssa ja ilta sujuu mainiosti, mutta hän huomaa kuitenkin olevansa vielä kypsymätön ihmissuhteeseen. Mike (Paul Walker) on nuori poliisi, jolla on kuvankaunis morsian Nina (Penelope Cruz). Heidän tarkoituksenaan on mennä naimisiin viikon päästä joulusta. Ongelmaksi muodostuu Miken sairaalloinen mustasukkaisuus, joka meinaa viedä parin tiet erilleen. Lisää päänvaivaa Mikelle tuottaa häntä seuraava vanhempi mies Artie (Alan Arkin), joka väittää Miken olevan hänen entisen vaimonsa reinkarnaatio. Jules (Marcus Thomas) on puolestaan jo lapsena yksin jäänyt nuori kaveri, jota isäpuoli hakkasi rajusti. Äiti vei lopulta pojan sairaalaan, eikä palannut häntä noutamaan, vaan hylkäsi lapsena suojellakseen tätä isäpuolen raivolta. Tästä Jules on hyvin katkeroitunut, mutta muistot sairaalan ihanasta joulusta saavat hänet tekemään älyttömiä temppuja, jotta hän pääsisi uudelleen sairaalaan viettämään joulua.

”Aika rakkauden” on siis kertomus viidestä erilaisesta newyorkilaisesta, joiden elämä ei aivan ole tasapainossa. Palminteri antaa näyttelijöille paljon tilaa, sillä pitkälti elokuva toimii juuri erinomaisten näyttelijöiden ansiosta. Näyttelijäsuoritukset ovat mitä mainioimmat ja ennen kaikkea normaalisti melko turhissa elokuvissa, kuten ”Fast and Furious”, nähty Paul Walker tekee ehdottomasti yhden elokuvan parhaista roolisuorituksista. Elokuvan suurin ongelma on kohtauksien hajanaisuus, jonka takia katsojan on vaikea samaistua henkilöihin sillä tavalla, kuin mitä ehkä tekijät ovat alun perin halunneet. Siitä huolimatta tarinassa säilyy alusta loppuun saakka neljä teemaa: usko, toivo, rakkaus ja anteeksianto. Ne ovat myös tärkeimpiä elokuvan voimia, jotka pitävät kokonaisuuden kasassa. Joka tapauksessa ”Aika rakkauden” on koskettava joulutarina aikuiseen makuun.

Aika rakkauden on DVD:nä kuvalaadullisesti ihan kelpo kamaa, kuten myös äänen suhteen. Ainoa ongelma ovatkin sitten ekstrat. Ymmärrän hyvin, että pienellä elokuvalla ei välttämättä olekaan tehty samanlaisia isoja kokonaisuuksia kuin monella muulla, mutta tekemisestä kertovan dokumentin puuttuminen tuntuu hieman oudolta tänä päivänä. Trailereissa nähdään Aika rakkauden lisäksi myös muutama elokuvateattereihin tulleen elokuvan traileri. Sen lisäksi on nähtävillä myös B-roll, jossa päästään kuvauspaikalle ja tietenkin haastatteluja. Levyltä löytyy myös DVD-ROM -asemalla katsottavia juttuja, mutta valitettavasti oma soitin on epäkuntoinen, joten sen katsominen jäi.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Neverland Films Inc, Red Rose Productions LLC, 2004

Traileri:

NOEL (2004) – Official Movie Trailer by filmow