STOP THE PRESS!

Chaplin: Sirkus (The Circus) Kaupungin valot (City Lights)

chaplin2Ohjaus, käsikirjoitus ja tuotanto: Charlie Chaplin
Pääosissa: Charlie Chaplin; Allan Garcia, Merna Kennedy, Harry Crocker; Virginia Cherrill, Harry Myers
Arvio: 4,5/5

Soul Median Charlie Chaplin –sarja (yhdessä kotelossa sekä dvd- että blu-ray –versio) saa jatkoa kahdella varhaisella klassikolla:

Sirkus-elokuvassa (1928) Chaplinin esittämä pikku kulkuri päätyy sattumalta sirkukseen, jossa hänestä tulee tähtiklovni. Kuten näissä yhteyksissä on tapana, naurun alla piilee itku: kulkuri rakastuu sirkustirehtöörin ottotyttäreen, joka puolestaan on ihastunut komeaan ja hurjapäiseen nuorallakävelijään.

Sirkuksessa Chaplinin juonenpunontakyvyt ovat vielä hiukan hakusessa, mutta ihan tarpeeksi liikuttavaa tarinaa pyyteettömästä rakkaudesta pukkaa. Painotus on kuitenkin vielä tässä elokuvassa slapstickin puolella; sitä kelpaakin katsoa.

Pyyteettömästä ja kaiken uhraavasta rakkaudesta kertoo Kaupungin valot –elokuvakin (1931). Kulkuri rakastuu sokeaan kukkienmyyjätyttöön, jonka näkökyvyn leikkaus voisi palauttaa. Operaatio on kuitenkin kallis, ja rahattoman kulkurin pitää tehdä erilaisia töitä (mm. nyrkkeilijän hommia) rahaa saadakseen. Siinä sivussa hän tutustuu reippaasti ryyppäilevään miljonääriin ja joutuu jopa vankilaan. Vaan tunnistaako näkevä kukkien myyjä enää kulkuria.

Kaupungin valoissa Chaplinillä alkaa jo tarinankerronta olla hallussa. Hänelle tyypillisesti elokuvan tunneskaala on pakahduttava ulottuen naurusta itkuun. Slapstickiäkään ei ole unohdettu. Täysin mielettömän roolin vetää Harry Myers originellina miljonäärinä.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Soul Media, 2011