STOP THE PRESS!

Alfie

AlfieOhjaus: Charles Shyer
Käsikirjoitus: Elaine Pope, Charles Shyer
Tuotanto: Elaine Pope, Charles Shyer
Pääosissa: Jude Law, Jane Krakowski, Marisa Tomei, Susan Sarandon
Arvio: 2/5

Kuusikymmentäluvun puolessa välissä varsinkin komedioiden tekijät alkoivat työstää lähinnä pikkutuhmia tai nykyisen tasa-arvon aikoina sovinistisia komedioita. Edellistä genreä edustivat parhaimmillaan Doris Dayn ja Rock Hudsonin tähdittämät hupailut ja jälkimmäistä ”Miten vaimo murhataan”, jonka pääosassa nähtiin Jack Lemmon ja nuoren tulokkaan Michael Cainen tähdittämä ”Alfie”. Tästä Bond-ohjaajan Lewis Gilbertin ohjaamasta elokuvasta on nyt tehty uudelleenfilmatisointi hömppäohjaaja Charles Shyerin toimesta. Mies on jo aiemmin ollut näpertelemässä vanhoja komedioita uusiksi, kuten ”Morsiamen isän”. Tällä kertaa Alfien roolissa nähdään Jude Law, jota eräät juorulehdet ovat pitäneet elämäntyyliltään Alfien kaltaisena naistenmiehenä.

Alfie on englantilaissyntyinen mies, joka tahtoo filosofoida lähes asiasta kuin asiasta. Tämä komea ja cockneyta puhuva herrasmies työskentelee limusiininkuljettajana ja hänen asiakkaansa ovat hyvin varakkaita newyorkilaisia naisia. Hän hurmaa nämä naiset jopa niin hyvin, että rakastelee heidän kanssaan takapenkillä toivoen samalla, että hän rikastuisi ja voisi nautiskella sellaisesta elämästä, ettei hänen tarvitse välittää mistään mitään. Toisaalta hän on sisimmältään hyvin haavoittuva kaveri, joka kaipaa toisaalta turvallisuutta elämäänsä.

Olen nähnyt elokuvan alkuperäisversion ja siksi ihmettelenkin, että sitä on lähdetty vääntämään uusiksi. Nimittäin amerikkalaiset eivät oikein onnistu kääntämään brittiläistä elokuvaa omaksi versiokseen. Näin on käynyt myös Alfien kanssa, joka on turhankin siirappinen. Tätä saattoikin juuri Shyerilta odottaa, hän on siirappisten elokuvien mestari. Vaikka Jude Law on tehnyt aiemmin vakuuttavaa työtä monissa eri genren elokuvissa, niin tässä hän ei oikein pääse kunnolla valloilleen. Tämä johtuu siitä, että hänellä ei ole sellaista (tai vielä ole) karismaattisuutta, mitä tätä roolia esittävällä pitäisi olla. Pelkkä komeus ei riitä. Naisrooleja elokuvassa riittää vaikka toiseen jatko-osaan, mutta ehkä onnistuneimman roolisuorituksen tekee Susan Sarandon. Vaikka hän onkin näistä naisnäyttelijöitä vanhimpia, niin hänen naisellinen karismansa täyttää valkokankaan muita paremmin. Vaikkei Alfie olekaan mikään loistoelokuva, niin kevyttä ja suhteellisen hauskaa hömppäviihdettä kuitenkin.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Paramount Pictures, 2004

Traileri: