STOP THE PRESS!

Apocalypse Now Redux

apocalypse_nowOhjaus: Francis Ford Coppola
Käsikirjoitus: John Milius, Francis Ford Coppola
Tuotanto: Kim Aubry , Francis Ford Coppola
Pääosissa: Martin Sheen, Robert Duvall, Marlon Brando, Frederic Forrest, Albert Hall, Sam Bottoms, Laurence Fishburne, Dennis Hopper
Arvio: 5/5

Francis Ford Coppolan legendaarinen Apocalypse Now, eli suomenkieliseltä nimeltään Ilmestyskirja nyt, ei paljoakaan esittelyjä kaipaa. Tämä yksi amerikkalaisen sotaelokuvahistorian merkkipaaluista herätti paljon keskustelua jo sen tekemisen aikoihin. Ongelmat seurasivat toinen toistaan ja vaikutti siltä, ettei elokuva koskaan valmistukaan. Lopulta Coppola toi sen ensiesitykseen Cannesin festivaaleille vuonna 1979. Lähes parikymmentä vuotta myöhemmin herra palasi takaisin alkulähteelle ja syntyi alkuperäisestä elokuvasta huomattavasti pidempi versio Apocalypse Now Redux. Nyt alkuperäisversio ja Redux julkaistaan ensimmäisen kerran samassa blu-ray -paketissa.

Elokuva alkaa siitä, kun pitkän ryyppäämisen jälkeen kapteeni Willard (Martin Sheen) saa odottamansa komennon. Hänen tehtävänään on matkata vaarallista Nung-jokea pitkin kohti pimeintä viidakkoa ja noutaa sieltä järkensä menettänyt eversti Walter Kurtz (Marlon Brando), joka käy omaa sotaansa Vietnamin ja Kambodzan raja-alueella. Matka on todella pitkä ja jokainen sotilas on matkalla mielensä syvimpään pimeyteen.

Tämän löyhästi Joseph Conradin Pimeyden sydän -novelliin perustuvan elokuvan kaksi versiota ovat todella erilaisia. Siinä, missä alkuperäisversio on mystinen, niin Redux puolestaan selventää monia asioita. Syy on selvä, sillä Coppola yhdessä leikkaajansa Walter Murchin kanssa on leikannut yli 300000 metrin filmimateriaalista aivan uuden elokuvan. Näyttelijäsuoritukset ovat molemmissa täyttä timanttia. Martin Sheen pikku hiljaa järkensä menettävänä Willardina tekee yhden loistavimmista roolisuorituksista. Eivätkä muutkaan jää pekkaa pahemmaksi: Robert Duvall napalmia aamusella rakastavana Kilgorena on aivan hillitön. Puhumattakaan mumisevaa Brandoa, joka roolissaan on sen verran pimeä ja mystinen, että voisi kuvitella herran olleen kuvauspaikalla melkoisessa kaasussa. Ennen kaikkea Vittorio Storaron huikea kuvaus luo katsojan eteen ahdistavan ja helvetillisen matkan kohti synkkää viidakkoa.

Toinen levy sisältää yli yhdeksän tuntia lisämateriaalia. Tarjolla on mm. Coppolan ja Sheenin keskustelu elokuvan tekemisestä näyttelijän näkövinkkelistä. Lisäksi Coppola keskustelee käsikirjoittaja John Miliuksen kanssa siitä, miksi tämä lähti työstämään sellaista tarinaa, jonka moni elokuvantekijä piti mahdottomana toteuttaa. Mukana on jopa legendaarinen Orson Welles, jonka vuonna 1938 lukemana kuullaan tuo alkuperäinen ”Pimeyden sydän”. Joten runsaasti materiaalia on tarjolla tässä kahden blu-rayn paketissa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Studio Canal, 2011

Traileri: