STOP THE PRESS!

Angels in America

Angels in AmericaOhjaus: Mike Nichols
Käsikirjoitus: Tony Kushner
Tuotanto: Celia Costas
Pääosissa: Al Pacino, Meryl Streep, Emma Thompson
Arvio: 4/5

Tony Kushnerin näytelmään perustuva ja hänen itsensä käsikirjoittama ”Angels in America” oli puheenaiheita aiheuttanut minisarja, jonka tuotti loistavia ja aiheiltaan rankkojakin sarjoja tuottanut kaapelikanava HBO. Tämä veteraaniohjaaja Mike Nicholsin ja Al Pacinon, Meryl Streepin ja Emma Thompsonin tähdittämä sarja peittosi mm. Sopranosin viime syksynä Emmy-gaalassa. Suomalaisille sarja jäi esityskierroksella ehkä hieman unohduksiin, mutta onneksi tämä minisarja on julkaistu kahden DVD:n pakettina.

Sarja sijoittuu 80-luvun puoleen väliin, jolloin Reagan oli vallassa ja AIDS yksi kovimmista puheenaiheista. Tuolloin homofobia ja ahneus olivat valloillaan. Al Pacinon esittämä kommunisteja vihaava asianajaja Roy Cohn on sairastunut AIDSiin ja hänen voimansa on heikkenemässä. Hän tarvitsee vallan ykköspaikkaan Washingtoniin oman miehensä Joe Pittin (Patrick Wilson) huolehtimaan hänen asioistaan. Joe on epävarma koko hommasta, sillä hänen mielenterveysvaivoista kärsivä vaimonsa Harper (Mary-Louise Parker) ei puolestaan halua lähteä mihinkään, vaan leijua omassa mielikuvitusmaailmassaan. Paineiden alla Joe huomaakin kiinnostuneensa enemmän miehistä kuin omasta vaimostaan. Tästä ei hänen hyvin uskovainen äitinsä Hannah (Meryl Streep) pidä, vaan hän aikoo selvittää poikansa ajatukset kuntoon. Lisäksi sarjassa kerrotaan homopariskunnan elämästä. Toinen heistä on sairastunut AIDSiin, mitä toinen puolestaan häpeää suunnattomasti ja pyrkii saamaan itsellensä taudin kuollakseen rakastettunsa kanssa.

”Angels in America” on kerronnallisesti moniulotteinen ja hyvin 80-luvun Amerikkaa kuvaava sarja. Siksi se ei välttämättä kolahda suomalaiseen katsojaan samalla tavalla kuin amerikkalaiseen yleisöön. Kushnerin käsikirjoitus poikkeaa monestakin amerikkalaisesta yhteiskuntaa koskevasta draamasarjasta. Se on hyvin vihainen, kriittinen ja ennen kaikkea dialogiltaan hyvin tiukkaa materiaalia. Siksi sarjaa voikin pitää pitkästä aikaa toimivana ja ajatuksia herättävänä. Näyttelijäsuoritukset ovat erinomaisia päähenkilöistä aivan pieniin rooleihin saakka. Viime aikoihin saakka olen pitänyt Mike Nicholsia romanttisten hömppäkomedioiden ohjaajana, mutta tämä palautti uskon siihen, että myös näyttämöillekin näytelmiä ohjannut ohjaaja on vieläkin vedossa, mikäli käsikirjoitus on todella hyvä. Tässä tapauksessa näin myös kävi. Suosittelen tätä hyvän draamasarjan ystäville!

Jukka L.Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Home Box Office Inc., 2004

Traileri: