STOP THE PRESS!

Fast & Furious 5

fast_and_furious5Ohjaus: Justin Lin
Käsikirjoitus: Chris Morgan
Tuotanto: Neal H. Moritz, Vin Diesel, Michael Fottrell
Pääosissa: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Elsa Pataky, Ludacris, Dwayne Johnson
Arvio: 2/5

Fast & Furious –saaga on rymistellyt tiensä viidenteen osaan. Fast Five alkaa siitä, mihin edellinen elokuva jäi: ex-poliisi Brian O’Conner (Paul Walker) ja hänen heilansa Mia Toretto (Jordana Brewster) ovat pelastaneet katuajokingi Dominic Toreton (Vin Diesel) linnasta. Trio pakenee Rioon, jossa tarjoutuu mahdollisuus kaikkien aikojen keikkaan. Paikallisen huumepomon omaisuus on tyrkyllä, ja saalista tavoittelemaan kootaan ammattilaisporukka kunnon Ocean’s Eleven-hengessä. Vastuksensa tarjoaa liittovaltion poliisi Luke Hobbs (Dwayne Johnson, tuttavallisemmin The Rock), joka roikkuu rajusti rikollisten kintereillä, joskaan ei niin puhtaana pulmusena itsekään.

Nopeita autoja, pullistelevia lihaksia, kauniita naisia ja vauhdikasta toimintaa – siitä on Fast Five tehty. Koska teemat toiminevat parhaiten teini-ikäisille pojille, en varsinaisesti kuulu kohderyhmään. Pakko silti myöntää, että alun junakaappauksen myötä leffa pärähtää tyylikkäästi käyntiin. Toiminta-, takaa-ajo-, ja tappelukohtaukset on toteutettu pieteetillä, samoin ääniteknikot ovat saaneet moottorit jylisemään rouheasti. Totuus on kuitenkin se, että pelkällä machoilulla ei pidetä kasassa yli kaksituntista elokuvaa. Rymistelyn sekaan olisi kaivannut muunkinlaista kasvutarinaa kuin pari kappaletta ”perhe on tärkein” -halauksia. Asetelma on muutenkin hämmentävä, sillä leffan sankarit toimivat lain tuolla puolen vailla varsinaista oikeutusta toiminnalleen. Katsojana on vaikea hyväksyä 100 millin omaisuusvarkautta, koska se sattui tuntumaan kivalta päiväpuhteelta.

Vin Diesel ja The Rock onnistuvat sen sijaan yllättämään valkokankaalla. Näissä pojissahan on karismaa! Jännitystäkin riitti miettiessä, kumman äärimmilleen pingotettu paita ratkeaa ensimmäisenä hauisten kohdalta. Kumpi voittaa, en tiedä – ehkä se selviää kuutososassa.

Ekstrat tarjoavat reilun tunnin verran herkkuja poistetuista kohtauksista roolihahmojen taustoihin ja ohjaajan vinkkeliin.

Sini Kukkonen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Universal Studios, 2011

Traileri: