STOP THE PRESS!

Avanti!

Avanti!Ohjaus: Billy Wilder
Käsikirjoitus: Billy Wilder, I.A.L.Diamond
Tuotanto: Billy Wilder
Pääosissa: Jack Lemmon, Juliet Mills
Arvio: 4/5

Billy Wilder teki yhteistyötä näyttelijä Jack Lemmonin (1925 – 2001) kanssa viidessä elokuvassa: Piukat paikat, Poikamiesboksi, Irma La Douce – pikku pariisitar, Etusivu uusiksi ja Avanti! Jälkimmäinen elokuva toi kuusi Golden Globe -ehdokkuutta, joista Jack Lemmon voitti parhaan miespääosan palkinnon. Luvassa on siis Wilderille tuttua romanttista komediaa Italian romanttisissa maisemissa.

Lemmonin esittämä Wendell Armbruster Jr. on noutamassa isäänsä, joka on saanut surmansa auto-onnettomuudessa. Matkan alku ei oikein näytä lupaavalta, sillä Wendell on joutunut lähtemään matkalle kesken golf-pelin. Näin hänen on pakko ostaa puku kanssamatkustajalta. Tämä aiheuttaa tullissa jo ensimmäisen ongelman, sillä passit ovat vaihtuneet. Selvittyään tästä alkavat uudet ongelmat, sillä hänelle selviää ettei hänen isänsä ollut yksin onnettomuuden sattuessa. Wendell on kuin puulla päähän lyöty, kun hän kuulee tämän toisen henkilön olleen isänsä rakastettu, jota hän oli tapaillut romanttisessa italialaisessa hotellissa jo kymmenen vuoden ajan. Hautajaisten aikataulusta tiukasti kiinnipitävä Wendell tapaa Pamela Piggottin (Juliet Mills), jonka äiti oli tuo salaperäinen rakastajatar. Pikku hiljaa kohtalo alkaa muuttamaan myös heidän elämäänsä.

”Avanti!” on Wilderin pieni romanttinen komedia, joka muistuttaa paljolti 60-luvun alun saman genren elokuvia. Tuohon aikaan tätä elokuvaa pidettiin liian vanhanaikaisena, mutta mestari näytti nuorille tekijöille, ettei iällä ole mitään tekemistä hyvällä tarinalla varustetun elokuvan kanssa. Tosin täytyy myöntää kuitenkin, että kaksi tuntia ja vartti on tälle elokuvalle liikaa. Jos vartilla elokuvaa olisi tiivistetty, niin sillä muutama suvantokohtaus olisi saatu elokuvasta pois. Wilder on ilmiselvästi kirjoittanut Wendellin roolin Lemmonia silmällä pitäen, sillä hän tekee erinomaisen roolisuorituksen tiuskivana liikemiehenä, jolle vain aika ja raha merkitsevät jotain. Englantilaissyntyinen Juliet Mills tekee oivallisen näyttelijätyön Pamelana. Kuten aiemmin totesin, Avanti! on vanhanaikainen romanttinen komedia, mutta silti se toimi mainiosti tänäkin päivänä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by MGM, 2004

Traileri: