STOP THE PRESS!

Bambi – 2. levyn juhlajulkaisu

Bambi - 2. levyn juhlajulkaisuOhjaus: David Hand
Käsikirjoitus: Larry Morey, Perce Pearce
Tuotanto: Walt Disney
Pääosissa: Alkuperäisinä ääninä: Bambina Hardie Albright, Kukkana ja Rumpalina Tim Davis
Arvio: 4/5

Bambi on yksi Walt Disneyn rakastetuimmista piirroselokuvista, se on ilahduttanut sukupolvesta toiseen. Tämä vuonna 1942 valmistunut elokuva on monessakin mielessä merkittävä Disneyn tuotannossa, sillä sitä alettiin suunnittelemaan jo ennen kuin ”Lumikki ja seitsemän pientä kääpiötä” -elokuva oli valkokankaalle ilmestynyt. Toisekseen sen merkitys kasvoi entisestään, kun yhtiön oli pakko säästää kustannuksista ja tuottaa edullisempaa tuotantoa kuten ”Saludos Amigos” ja ”Three Cabaleros”. Siksi Bambi oli tärkeä projekti, johon todellakin panostettiin alusta loppuun saakka kustannuksia säästämättä. Nyt tämä klassikko on ilmestynyt kahden levyn pakettina, johon elokuva on viimeisen päälle restauroitu ja lisälevyllä saa myös runsaasti ekstramateriaalia.

Elokuva kertoo metsän nuoresta prinssistä Bambista, joka syntymänsä jälkeen yrittää päästä jaloilleen, vaikka se aluksi onkin vaikeaa. Elämän polulla hän tutustuu uusiin ystäviin kuten Rumpali-kaniin, Kukka-haisunäätään ja Pöllövaariin, joka opastaa tätä pientä prinssiä uusissa asioissa, jotka häntä hämmästyttävät.

Vaikka elokuvan tarina on hyvin yksinkertainen, niin se on koskettava ja monipuolinen, ja sopii kaikenikäisille. Koko elokuva on uudelleen digitaalisesti restauroitu ja masterointi, joka tuli maksamaan Disney-yhtiölle lähes saman verran kuin uuden animaatioelokuvan teko, on todellakin kannattanut, sillä kuvanlaatu on erinomainen ja värit entistäkin selkeämmät kuin aiemmissa versioissa, jopa valkokankaalla. Ääniraitakin on upeasti tuotu tälle vuosituhannelle ja se myöskin kuulostaa paremmalta kuin koskaan aiemmin. Luvassa on paljon erikoismateriaalia, joista ehkä mielenkiintoisin on Walt Disneyn käsikirjoituspalaverista dramatisoitu äänikuunnelma, josta saa erittäin hyvän käsityksen Disneyn tarinoiden kerrontatavoista ja kuinka paljon tämäkin elokuva on tarvinnut lahjakkuuksien yhteistyötä. Bambi on ehdottomasti Disneyn yksi parhaimmista kokonaisuuksista.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Walt Disney Pictures, 2005

Traileri: