STOP THE PRESS!

Best of Bowie

bestbowieLisätietoja: Tupla-DVD sisältää mm. kappaleet Oh! You Pretty Things (from Old Grey Whistle Test), Queen Bitch (from OGWT), Five Years (from OGWT), Starman (from Top of the Pops), John I’m Only Dancing, The Jean Genie, Space Oddity, Drive-in Saturday (from Russell Harry Plus Pop), Life on Mars?, Ziggy Stardust (from the motion picture), Rebel Rebel (from TopPop), Young Americans (from the Dick Cavett Show), D.J., Look Back in Anger, Ashes to Ashes, Fashion, Wild Is the Wind, China Girl, Modern Love, Cat People (Putting Out Fire) (from Serious Moonlight Tour), Blue Jean, Loving the Alien, Absolute Beginners, Underground, As the World Falls Down, Day-In Day-Out, Time Will Crawl, Never Let Me Down, Fame ’90, Buddha of Suburbia, The Heart’s Filthy Lesson, Strangers When We Meet, Thursday’s Child
Linkki viralliselle sivulle.
Arvio: 5/5

Lokakuussa Suomessa piipahti keikalla yksi 70-luvun suurimmista rocktähdistä, jonka merkitys näkyy yhä tänäkin päivänä ja edelleen tämä 56 vuotias stara jaksaa heittää keikkaa. Kyseessä on David Bowie, joka on ollut uransa aikana joko Thin White Duke tai Ziggy Stardust tai ihan oma itsensä. Miehen uraan on kuulunut melkoisesti ylä- ja alamäkiä, mutta yhdestä asiasta miestä ei voi syyttää, nimittäin paikalleen jäämisestä. Sitä hän ei oikeastaan koskaan ole tehnyt, vaikka osa ihmisistä niin ajattelisikin. Jotta ymmärtäisi paremmin Bowien musiikin visuaalista puolta, tarjoaa Best of Bowie -DVD erinomaisen kavalkaadin herran videotuotantoa.

Ensimmäisellä levyllä keskitytään varsinkin 70-luvun tuotantoon. Ensimmäiset ns. videot ovat vuodelta 1972. Bowie esittää bandinsä kanssa BBCn musiikkiohjelmissa mm. Hunky Dory -albumilta Oh You Pretty Things, Queen Bitch ja yhtä legendaariselta Ziggy Stardust albumilta mm. Five Years ja Starman. Oikeastaan ensimmäisen kunnon musiikkivideon Bowie teki jo vuonna 1973 biisillä John I’m Only Dancing. Näin ollen voidaan sanoa, että hän oli myöskin musiikkivideoiden pioneereja tuohon aikaan. Varsinkin monet hänen 70-luvun musiikkivideonsa olivat kokeilevempia tyyliltään kuten sen aikaiset levynsäkin. 80 luvun alkupuolisko meni lähinnä suoraviivaisten musiikkivideoiden ajaksi. Poikkeuksina suoraviivaisuudesta voisi mainita mm. biisit China Girl ja Loving the Alien. Vuosikymmenen loppupuoliskolla alkoi sitten tulla erilaista videomateriaalia kuten Day in Day out ja Time Will Crawl, jotka osoittivat ettei Bowie videopuolella ole jäänyt tasapaksulle linjalle. 90-luku puolestaan tarjoaa jo sitten sitä taiteellisempaa videotuotantoa, josta jokainen voi olla mitä mieltä tahansa. Varsinkin Outside -levyn videot ovat hyvinkin kokeilevia ja osoittavat jälleen sen, että hyvää musiikkivideota ei tarvitse suunnata suurelle yleisölle.

Kokonaisuutena Best of Bowie on yksi onnistuneimmista musiikkivideokokoelmista. Mielenkiintoisia ovat varsinkin alkuajan tuotannon harvoin nähdyt live-taltioinnit BBC:n studioilla ja myöskin eräiden kappaleiden erilaiset versiot, jotka on mahdollista saada näkyviin pienellä kaukosäädintempauksella. Ääni ja kuvan laatu ovat erittäin hyvät. Mitä tässä enää muuta voi sanoa kuin että tämä kokoelma kannattaa ehdottomasti ostaa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by EMI, 2002