STOP THE PRESS!

Sneakers

Sneakers  Ohjaus: Phil Alden Robinson
Käsikirjoitus: Phil Alden Robinson, Lawrence Lasker, Walter F. Parkes
Tuotanto: Lawrence Lasker, Walter F. Parkes
Pääosissa: Robert Redford, Sidney Poitier, David Strathairn, Dan Aykroyd, River Phoenix, Mary McDonnell, Ben Kingsley
Arvio: 3,5/5

Phil Alden Robinsonin ohjaaman komediallisen trillerin, Sneakersin (1992) päähenkilö on Marty Bishop (Robert Redford), joka testaa erilaisista originelleista koostuvan ryhmänsä kanssa pankkien ja muiden yritysten turvallisuusjärjestelmiä. Martylla on kuitenkin menneisyys: onnellisilla 1960 ja -70 luvuilla hän hakkeroi tietokoneita kavaltaakseen rahaa yhteiskuntaa vastustaville kansalaisliikkeille. Nyt valtion agentit kiristävät Martya saadakseen käsiinsä salaperäisen mustan laatikon, eräänlaisen tietokonemaailman Pandoran lippaan. Laatikko kulkeutuu roistolta toiselle ja Martylla riittää kiireitä sen tavoittamiseksi.

Aika on hieman järsinyt Sneakersia: jonkin verran huvittuneenahan sitä näinä aikoina katselee, kun elokuvassa ällistellään -90-luvun uusinta uutta olevaa tekniikkaa, arkipäiväähän tietokoneet, äänentunnistimet sun muut vempaimet nykyisin ovat. Ihan ajan tasalla Sneakers kyllä hiippailee kuvatessaan tietotekniikan tuomia uusia uhkia: tietomurrot, identiteettivarkaudet ja lisääntynyt valvonta ovat nykyisin arkipäivää nekin. Vainoharhalle on ehkä hyvinkin katetta..

Jos Sneakers vähän vanhentuneelta näyttääkin, se on tehnyt sen charmikkaasti. Hyvä elokuva ei tosiaankaan kaipaa vimmaista vauhtia tai armotonta räiskintää: riittää kun juoni on vetävä ja käänteikäs, käsikirjoitus yleensäkin hyvä, ja mietittyjä henkilöhahmoja esittävät oivat näyttelijät. Kun huumoria ja jännitystä on vielä annosteltu sopivassa suhteessa, on Sneakers edelleenkin erinomaisen viihdyttävä elokuva.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Future Film, 2010

Traileri: