STOP THE PRESS!

Blueberry

BlueberryOhjaus: Matt Kounen
Käsikirjoitus: Matt Alexander, Gérard Brach, Jan Kounen
Tuotanto: Thomas Langmann, Ariel Zeitoun
Pääosissa: Vincent Cassell, Juliette Lewis, Michael Madsen
Arvio: 1/5

Jean Giraudin sarjakuviin perustuvaa ”Blueberry” -elokuvaa tehtiin yli 6 vuotta! Tämä johtui siitä, että elokuvan ohjaaja Jan Kounen (”Dobermann”) teki tarkkaa taustatyötä mm. tutustumalla meksikolaisiin shamaaniheimoihin. Rahaa paloi yhteensä 42 miljoonaa euroa, mikä tekee tästä elokuvasta Ranskan kaikkien aikojen kalleimman tuotoksen. Mitä sitten katsoja saa vastineeksi? Psykedeelisen westernin, josta vain piru ottaa selvää.

Vincent Cassellin esittämä Mike Blueberry rakastuu nuorena paikalliseen ilotyttöön, mutta onni ei kestä kauan, sillä paskiaisten paskiainen Wally Blountin (Michael Madsen) posauttaa tytön kuoliaaksi (tai näin meidän sankarimme luulee). Herra Blueberry yrittää vielä kostaa, mutta bordellin räjähtäessä hän lentää ikkunasta ulos. Hevosensa kyydittämänä Blueberry lähtee taas matkaamaan. Matkan varrella hän tuupertuu hevosen selästä ja intiaanit pelastavat hänet autiomaan iljetyksiltä. Intiaanit kasvattavat nuoresta Blueberrysta heidän tapojaan, taitojaan ja uskomuksiaan ymmärtävän miehen. Eräänä päivänä hän joutuu huomaamaan, ettei menneisyyden varjo ole vieläkään hävinnyt, sillä kaupunkiin ratsastaa Wally yhdessä saksalaisen limanuljaskan Prositin (Eddie Lizzard) kanssa. Heidän tarkoituksenaan on löytää intiaanien pyhien vuorten aarteet, joista on myös kiinnostunut rikas maanomistaja Sullivan (Geoffrey Lewis). Blueberrya taas kiinnostaa jokin aivan muu, nimittäin kuula Wallyn kalloon.

Pitkästä aikaan erittäin outo western. Ensimmäinen tunti on sujuvaa tarinaa, mutta toinen sitten puolestaan niin himmeää matskua, että oikein alkoi kuorsauttamaan. Tietokonetehosteet ovat omalla tavallaan näyttäviä, mutta ne sotkevat tarinan kulkua, eivätkä siis millään tavoin tue kokonaisuutta. Cassellin valinta pääosaan on todella outo ratkaisu, sillä westernsankarin esittäjällä pitäisi olla karismaa, eikä sitä Cassellilta löydy. Samaa ei voi sanoa Michael Madsenista, joka tyypilliseen tapaan nähdään roiston roolissa. Hän vetää roolinsa rutiinilla, mutta karismaattisesti, peitoten muiden miesnäyttelijöiden suoritukset. Blueberry on suuri pettymys varsinkin niille, jotka pitävät kunnon westerneistä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by UFD, 2004

Traileri: