STOP THE PRESS!

Buddy

buddyOhjaus: Morten Tyldum
Käsikirjoitus: Lars Gudmestad
Tuotanto: Gudny Hummelvoll
Pääosissa: Nicolai Clece Broch, Aksel Hennie, Anders Baasmo Kristiansen, Pia Tjelta
Arvio: 4/5

Tänä päivänä televisiosta tulvii kaikenlaista tosi-tv -ohjelmaa Selviytyjistä Jackassiin. Norjalaisen Morten Tyldumin debyyttielokuva Buddy on lämminhenkinen draamaelokuva kaveruudesta, rakkaudesta, aikuiseksi kasvamisesta, maineesta ja tosi-tv:stä. Samalla se on myös yhteiskuntakriitiikkiä tämän päivän arvomaailmojen muuttumisesta, kuten halustamme tirkistellä toisten elämää erilaisten tv-ohjelmien ja juorulehtien kautta.

Kristoffer on ihan tavallinen norjalaisnuorukainen, joka työskentelee mainosjulisteiden liimaajana. Harrastuksenaan hän pitää videopäiväkirjaa itsestään ja kavereistaan ilman mitään sensurointia. Eräänä päivänä hän ja hänen kaverinsa Gair päättävät mennä television toimitiloihin, hypätä ikkunasta muutaman kerroksen alempana olevaan roskalavaan ja kuvata koko tapahtuman. Gair onnistuu tempussa, mutta huoneeseen ilmestyy rakennusmies, joka yllättää Kristofferin hyppyaikeissaan. Vartiointiliikkeen miehet lähtevät ajamaan häntä takaa, mutta eivät saa häntä kiinni. Parin päivän päästä televisiolta soitetaan, että Kristofferin nauhoittamia päiväkirjoja on pudonnut heidän lattiallensa ja katsottuaan ne, he olisivat halukkaita keskustelemaan televisio-ohjelmasta. Samanaikaisesti Kristofferin tyttöystävä Elisabeth jättää hänet ja kuvioihin ilmestyy uusi kämppäkaveri Henriette. Kämpässä asuu myöskin Stig Inge, jonka ongelma on se, ettei hän ole juuri koskaan käynyt asuinalueen ulkopuolella.

Buddy on nuorille suunnatuksi elokuvaksi hyvin moniulotteinen. Se tutkailee hieman tragikoomisesti nuorten suhtautumista ihmissuhteisiin, lapseen ja julkisuuteen. Silti se pystyy välittämään sanomansa katsojalle lämpimästi, joka on ainakin kotimaisessa nuorisoelokuvassa harvinaista. Nuorten näyttelijöiden itsensä tekemät videopätkät tuovat myöskin aitoa tunnelmaa, jota tällainen elokuva tarvitsee. Heidän näyttelijäsuorituksensa ovat teeskentelemättömän luonnollisia. Kokonaisuutena elokuva on yksi parhaista nuorisoelokuvista, joita olen viime aikoina nähnyt.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Moviola, 2003

Traileri: