STOP THE PRESS!

Built for the Kill

Built for the KillArvio: 3,5/5

Kun puhutaan laadukkaista luontoon ja kulttuureihin liittyvistä dokumenteista, niin silloin puhutaan National Geographicin tuottamista ohjelmista. Ne ovat laatunsa lisäksi mielenkiintoisia ja ennen kaikkea avartavia kokonaisuuksia, joita ihan mielellään katselee myös sellainen ihminenkin, joka ei juurikaan dokumenteista välitä. Sain käsiini kaksi DVD:tä sisältävän ”Built for the Kill” -luontodokumentin, joka jo nimeltään kertoo mistä on kyse.

Tässä viisiosaisessa kokonaisuudessa uppoudutaan petoeläinten maailmaan ja tutustutaan niiden tappajavaistoihin, kuten alkuperäinen nimi ”Killer Instincts” parhaiten kertoo. Ensimmäisessä jaksossa tarkastellaan kynnellisiä tappajia. Luvassa on eläimistöä kotkista ihan kotikissoihin saakka. Toisessa osassa esitellään koiraeläimet, joista ehkä eniten huomiota saavat meilläkin keskustelua aiheuttaneet sudet. Kolmannessa osassa puolestaan ovat leualliset tappajat, kuten krokotiilit tai vampyyrilepakot. Neljännessä osassa siirrytään sitten laumaeläinten pariin, esimerkiksi paviaanit rääkkäävät toisiaan hyvin raa’alla tavalla. Viidennessä ja viimeisessä osassa mennään vauhdilla joka paikassa, maassa, vedessä ja ilmassa. Esittelyssä ovat mm. kameleontit, tonnikalat ja muuttohaukat. Ekstrana levyllä nähdään leijonien elämää kuvaavan parikunnan Phil ja Lynne Richardson toimia näiden suurten kissaeläinten kanssa.

Itselleni levy oli suuri iloinen yllätys, sillä usein televisiosta nähdyt luontodokumentit ovat melko verkkaisia ja tasapaksuja. National Georgraphicin ohjelmat ovat aina olleen juuri sopivasti vauhdikkaita, mutta kuitenkin mielenkiintoisia ja pinnallisuutta välttäviä. Tällainen ainakin itselleni sopii erityisen hyvin. Kokonaisuudessaan ”Built for the kill” -dokumentilla on mittaa lähes viisi tuntia eli lähes tunti per jakso. Jokainen näistä jaksoista on hyvin avartava ja kiehtova. Se on hyvä osoitus siitä, kuinka tehokkaasti paljon tavaraa on yhteen jaksoon saatu sovitettua ilman että asiapitoisuus olisi kuitenkaan kärsinyt. Ikärajan suhteen olen hieman huolissani. Levylle on annettu ikärajaksi 3 vuotta. Se on mielestäni hieman alhainen, sillä muutamat kohdat eräissä jaksoissa ovat sen verran raakoja, että ne eivät todellakaan sopi aivan perheen pienimmille. Muuten kokonaisuus on hyvä ja opettavainen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by National Geographic, 2005