STOP THE PRESS!

Burke & Hare

Burge & HareOhjaus: John Landis
Käsikirjoitus: Piers Ashworth, Nick Moorcroft
Tuotanto: Barnaby Thompson
Pääosissa: Simon Pegg, Andy Serkis, Tom Wilkinson, Tim Curry, Isla Fisher
Arvio: 3/5

William Burke ja William Hare ovat historian kuuluisimpia sarjamurhaajia. He tappoivat Skotlannin Edinburghissa 1820-luvulla tiettävästi 16 ihmistä, ja myivät näiden ruumiit sairaalalle, jossa niitä käytettiin opetus- ja tutkimustarkoituksiin. Murhaajakaksikosta on vuosien saatossa tehty useitakin elokuvia; nyt asialla on veteraaniohjaaja John Landis (mm. Blues Brothers).

Elokuva seurailee oikean elämän tapahtumia omalla tavallaan uskollisesti. Juonen kiemuroihin on tosin käherretty Burken (Simon Pegg) vaikeuksia täynnä oleva rakkaustarina naisten Shakespeare-seurueen johtajaan, Ginnyyn (Isla Fisher) sekä kahden lääkärin kilpailu tuoreista ruumiista. Järjestäytynyt rikollisuuskin kaipaa päästä osingoille Burken ja Haren (Andy Serkis) tuottoisasta liiketoiminnasta.

Landis on ohjannut elokuvansa 50-luvun Ealing-studion (esim. Naisentappajat) hengessä: huumoria löytyy kosolti, ja se on mustaa. Sarjamurhaajat ovat irlantilaisia vekkuleita, jotka näkevät business-tilaisuuden. Kehittyvässä yhteiskunnassa he vain vastaavat kysyntään, ja sitten yhteiskunta kuitenkin lyö jalat (kirjaimellisesti) mikroyrittäjien alta. Eipä ole kivaa.

Groteskia hauskaa siis riittää. Serkis Harena on aivan oivallinen: kaikkeen sitä ihmisen naama vääntyykin. Sivuhahmotkin ovat hilpeitä, ja epookkiakin kelpaa katsella. Ihan täyteen kiitoon ei Burke & Hare kuitenkaan nouse.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Pan Vision, 2011

Traileri: