STOP THE PRESS!

Chicago

ChicagoOhjaus: Rob Marshall
Käsikirjoitus: Bill Condon
Tuotanto: Martin Richards
Pääosissa: Catherine Zeta-Jones, Richard Gere, Renee Zellweger
Arvo: 4/5

Koreografi-ohjaaja Bob Fossea (1927-1987) voisi kutsua nykyaikaisen musikaalielokuvan isäksi, sillä hänen tuotannostaan mm. Cabaret ja All That Jazz ovat nousseet arvostuksessa jopa MGMn kultakauden parhaimpien musikaalielokuvien tasolle. Fossen käsialaa on myöskin menestysmusikaali Chicago, jonka hän toteutti Maurine Dallas Watkinsin näytelmästä musikaaliksi yhdessä John Kanderin ja Fred Ebbin kanssa. Hän suunnitteli jopa musikaalin tuomista valkokankaalle Madonnan tähdittämänä, mutta valitettavasti hän ei ehtinyt sitä toteuttamaan. Disney-yhtiön arthouse-tuotantoyhtiö Miramax päätti toteuttaa Fossen suunnitelman saada Chicago myös valkokankaalle.

Tapahtumat sijoittuvat 1920-luvun Chicagoon, jossa gini oli kylmää ja jazz todella kuumaa. Roxie Hart (Renée Zellweger) on ihan tavallinen kotirouva, joka saa lohtua tylsään elämäänsä haaveilemalla tähteydestä. Roxien salainen rakastaja lupaa hänelle tähteyttä, mutta mies osoittautuukin huijariksi ja Roxie ampuu hänet raivon vallassa. Samanaikaisesti Chicagon nimekkäin tähti Velma Kelly (Catherine Zeta-Jones) joutuu vankilaan pettävän poikaystävänsä murhasta. Roxie tuomitaan ja hänet sijoitetaan samaan vankilaan missä Velma on. Heidän välinsä ovat hyvin viileät ja ne viilenevät entisestään kun kuvioihin ilmestyy lipeäkielinen asianajaja Billy Flynn (Richard Gere), jonka ensisijainen tavoite on saada itselleen mahdollisimman paljon julkisuutta. Roxien ja Velman taistelu Billyn suosiosta on alkanut.

Musikaalielokuvat ovat olleet viimeisinä kahden vuosikymmenen aikana melkein sukupuuttoon kuoleva genre. Intialaisessa elokuvassa perinne yhä elää, mutta länsimaisessa elokuvatuotannossa sitä on enää harvakseltaan. Pari vuotta sitten julkaistu Moulin Rouge osoitti, että musikaalielokuva ei välttämättä ole kuollut laji. Lisää pökköä pesään antoi varmasti Chicagon voittamat Golden Globe ja Oscar-palkinnot. Saa siis nähdä kuinka musikaalielokuvan lopulta käy.

Chicago on kuin jazzahtava cocktail, jossa kiihkeät tanssiesitykset ja mukaansa tempaavat laulut sekoittuvat sulokkaasti melko kepeään kehystarinaan. Näyttelijäsuorituksista vahvimman tekee Cathrine Zeta-Jones, joka muuten itse hoitaa tanssi-ja lauluosuudet erittäin onnistuneesti. Valitettavasti Zellweger ja Gere jäävät täysin hänen varjoonsa juuri näissä taidoissa. Loistavan roolisuorituksen tekee myöskin rapparina tunnettu Queen Latifah, joka on erinomainen Marton Mortonina.Chicago on mainio sekoitus visuaalista ja musikaalista ilotulitusta, josta jää hyvä mieli ja jazzahtavat biisit soimaan päähän.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Picture’s Copyright by Miramax, 2002

Traileri: