STOP THE PRESS!

Straw Dogs – Olkikoirat (Straw Dogs)

straw_dogsOhjaus ja käsikirjoitus: Rod Lurie
Tuotanto: Marc Frydman
Pääosissa: James Marsden, Kate Bosworth, Alexander SkarsGård, James Woods, Dominic Purcell, Rhys Coiro
Arvio: 1,5/5

Rod Lurien ohjaama Straw Dogs – Olkikoirat on uusioversio Sam Peckinpahin samannimisestä elokuvasta (1971); tarina noudattelee varsin uskollisesti klassikkoa, vaikka tapahtumat onkin siirretty Englantilaisesta pikkukylästä USA:n punaniskalaan.

Sumnerien nuoripari, nössö David (James Marsden) ja Amy (Kate Bosworth), muuttaa Los Angelesista vaimon synnyinkotiin USA:n etelän tuppukylään. Lato vaatii katonkorjausta. Hommaan palkataan joukko paikallisia. Remonttiporukan pomona häärää Amyn nuoruudenrakastettu, joka muun porukan ohella himoitsee Amyä vieläkin. Amy raiskataan brutaalisti. Erinäisten tapahtumien jälkeen päädytään tilanteeseen, jossa Sumnerit ovat linnoittautuneet taloonsa puolustamaan paikallista kylähullua lynkkausjoukolta.

Vaikka tarina on molemmissa versioissa kutakuinkin sama, elokuvat eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Peckinpahilla väkivalta on iljettävää, rumaa ja tuomittavaa olivatpa tarkoitusperät miten yleviä tahansa. Sivistyksen pintasilauksen alla piilee elukka, eikä miehen mitta ole tämän käyttämän väkivallan määrä.

Luriella kaikki on toisin: hienohelma David kasvaa mieheksi vasta kun alkaa väkivaltaisen puolustustaistelun. Väkivalta on hyvä ja oikein, kunhan tarkoitusperät ovat hyvät, tietty. Peckinpah saattaa elokuvaohjaajien taivaasta (no, tässä tapauksessa ehkä helvetistä, sen verran vaikea ihminen hän kai oli) jopa hykerrellä 40:n vuoden aikana tapahtuneesta muutoksesta. Yksi Peckinpahin johtavista teemoista nimittäin oli se, miten aika ajaa vanhojen jäärien ohi.

Noin elokuvallisesti Lurien versio on varsin avuton. Elokuvan alku on pitkää ja laahaavaa junnaamista, hahmot epäuskottavia sellaisten ja tällaisten näyttelijätöiden takia. Väkivaltakekkereiden alkaessa Lurie hieman kuin syttyy, mutta – no, ei.

Ekstroissa lyhyitä pätkiä mm. elokuvan stunteista ja lavasteiden rakentamisesta. Ohjaaja yrittää kommenttiraidalla selittää, miksi elokuva on ylipäätään tehty; ei onnistu.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Sony, 2011

Traileri: