STOP THE PRESS!

Dean Martin – That’s Amore

an Martin - That's AmoreLisätietoja: Almost Like Being In Love, That’s Amore, You Made Me Love You, Where Or When, I’ve Grown Accustomed To Her Face, Old Man River, Pennies From Heaven, C’est Si Bon, Get Happy/Aren’t You Glad You’re You/Open Up The Door (with Petual Clark), Oh Maries, Somewhere There’s A Someone, It Had To Be You, I Love Being Here With You/Manana/It’s A Good Day/I Love Being Here With You (medley with Peggy Lee), I’m In The Mood For Love, Young At Heart, L-O-V-E, Memories Are Made Of This, Houston, Bye Bye Blackbird, Blue Moon, I’m Gonna Sit Right Down and Write Myself A Letter, Everybody Loves Somebody Sometime Bonus Songs: I Wonder Who’s Kissing Her Now, Pretty Baby, Caroline In The Morning
Arvio: 4/5

Dean Martin (s. 1917 k. 1995) oli mies, joka menestyi kaikessa mihin hän vain ryhtyi, musiikissa, elokuvissa, televisiossa ja lavalla. Häntä voi reilusti kutsua todelliseksi viihdyttäjäksi, joka oli tyylikkäästi cool ennen kuin edes tuota termiä edes käytettiin. Monille hän tuli tutuksi legendaarisen Rat Packin jäsenenä. Tuohon kuuluivat hänen lisäkseen mm. Frank Sinatra ja Sammy Davis Jr. Martinin tavaramerkeiksi muodostuivat viskilasi ja tupakka, jotka olivat hänellä kädessään laulaessaan yleisölle. Hänellä oli myös oma televisioshow, joka alkoi jo vuonna 1958. ”Dean Martin That’s Amore” -DVD kunnioittaa herran uraa näyttäen parhaita paloja erilaisista taltioinneista.

Tämä reilun tunnin mittainen kokonaisuus on valmistunut muutama vuosi sitten. Sitä ei ole julkaistu VHS:nä tietääkseni muualla kuin Yhdysvalloissa. Luvassa on siis runsaasti Martinin suurimpia hittejä kuten ”Young and Foolish”, ”C’est Si Bon”, ”Everybody Loves Somebody Sometime”,”Pennies from Heaven,” ja ”That’s Amore”. Nämäkin ovat sellaista materiaalia, että tuskinpa niitä näillä härmän kulmilla on nähty vuosikymmeniin tai edes ollenkaan. Luvassa on myös mielenkiintoisia duettoja mm. Petula Clarkin ja Peggy Leen kanssa. Varsinkin jälkimmäisen kanssa Dino osoittaa olevansa vallaton flirttimies,sillä hän oikeastaan laulaa Leelle, eikä yleisölle. ”Dean Martin Show” -tuottaja Lee Hale on kasannut materiaalin yhteen ja kappaleiden välillä hän muistelee lämmöllä ystäväänsä, jonka kanssa he tekivät pitkään yhteistyötä.

Ensimmäisenä täytyy heti muistuttaa, että kuvan- ja äänenlaatu eivät ole missään nimessä tämän päivän tasoa, eikä siihen juurikaan olla puututtu. Hyvä näin, sillä se luo katsojalle samanlaisen tunnelman kuin mitä se on ollut aikanaan. Ekstroina katsojille tarjoillaan kolmea lisäkappaletta, joita kuuleman mukaan tuolla VHS-versiolla ei ollut. Ainoa huono puoli on pituus, sillä Martinin upeita tulkintoja olisi voinut nauttia enemmänkin. Toivottavasti joskus saamme nähtäväksi ja kuultavaksi ”Ultimate Dean Martin”-kokoelman, jossa näitä harvinaisuuksia ja hittejä kuullaan (toivottavasti myös nähdään).

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Capitol Records, 2004