STOP THE PRESS!

De-Lovely

De-LovelyOhjaus: Irwin Winkler
Käsikirjoitus: Jay Cocks
Tuotanto: Rob Cowan, Charles Winkler, Irwin Winkler
Pääosissa: Kevin Kline, Ashley Judd
Arvio: 4/5

Amerikkalaisen populäärimusiikin merkittävimpiin säveltäjiin lukeutuvat mm. Irving Berlin, George Gershwin, Richard Rogers ja Cole Porter. Nyt jälkimmäisestä säveltäjägurusta on nyt tehty musikaalinen elämänkertaelokuva, jossa myös elokuvantekijät ovat ottaneet hieman taiteellisia vapauksia. Porter syntyi Perussa, Indianan osavaltiossa vuonna 1891 Hän aloitti säveltämisen melko nuorena ja päästyään collegesta, hän pääsi opiskelemaan Yalen yliopistoon. Hän viihdytti kanssaopiskelijoitaan ja hänet valittiin koulun viihdyttävimmäksi mieheksi. Siirryttyään opiskelemaan lakia Harwardiin, hän jatkoi säveltämistä ja joitain kappaleita hyödynnettiin myös Broadwayn musikaaleissa. Ensimmäisen kokonaisen musikaalinsa, ”See America First”, hän kirjoitti vuonna 1916. Se epäonnistui kaupallisesti ja pettyneenä Porter matkasi Eurooppaan, josta myös ”De-Lovely” -elokuva alkaa.

Elokuvan tapahtumat alkavat, kun Porter (Kevin Kline) asustelee iloisessa Pariisissa, jossa hän kirjoittelee sävelmiä ja viettää hulvatonta elämää juhlien. Eräissä juhlissa hän huomaa erittäin kauniin naisen, Linda Thomasin (Ashley Judd). Cole huomaa, että tämä ihmeellinen nainen saa hänen luomiskykynsä tuottamaan entistäkin parempia kappaleita He menevät naimisiin, mutta Linda joutuu tyytymään olemaan vain taiteilijan muusa, sillä häntä kiinnostavat enemmänkin miehet kuin hänen vaimonsa. Linda yrittää kovasti saada Colen todella rakastumaan itseensä, mutta tehtävä on vaikea. Irving Berlin saa musiikkipiirin innostettua Porterista ja hän saakin työtilaisuuden New Yorkista. Ensimmäinen musikaali on suurenmoinen menestys, joka viitoittaa tietä jatkuvalle ”hittiputkelle”. Linda pyrkii tukemaan miestänsä uralla eteenpäin, mutta sisäisesti hän toivoo miehensä joskus häntä rakastavan.

”De-Lovely” on ehdottomasti suuri kunnianosoitus vanhoille MGM:n musikaalielokuville ja miehelle, jonka musiikkia usein näissä elokuvissa ollaan kuultu. Tarina kerrotaan takautuvasti, sillä Gabriel on tullut noutamaan vanhaa Porteria taivaaseen, mutta ennen lähtöä on aika kelata elämä lävitse. Aluksi tämä asetelma vaikutti hieman oudolta, mutta loppujen lopuksi se toimikin erittäin hyvänä linkkinä tarinan ja ajanjaksojen viemisessä eteenpäin. Musiikki on hyvin tärkeä elementti myös tarinan kannalta, sillä monet sanoitukset kuvastavat hyvin Porterin ajatuksia tuolta ajalta. Elokuvan musiikki on tyylikkäästi sovitettu ja jopa monet suositut artistit kuten Sheryl Crow, Alannis Morrisette ja Natalie Cole esittävät tunteikkaasti kappaleensa. Tosin pari huonoa esitystä elokuva tosin sisältää, kun Robbie Williams ilveilee esityksensä ajan melko räävittömästi ja Diana Krall puolestaan on turhankin viileä osaansa. Kevin Kline ja Ashley Judd tekevät rooleissaan erinomaista työtä, joten heidän henkilökemiansa toimii valkokankaalla mitä parhaimmalla mahdollisella tavalla. Suosittelen elokuvaa varsinkin musikaalien ystäville, sillä tämä elokuva sisältää juuri sitä parhaimmillaan.

De-lovely on kuvan ja äänen puolesta hyvälaatuinen DVD, johon tosin on saatu portermaista vanhanajan tyyliäkin. Ekstrapuoli on tavanomaista. Pakolliset kommenttiraidat ohjaaja Winkleriltä, Porteria esittävältä Klinelta ja käsikirjoittaja Jay Cocksilta. Onneksi nämä ovat mukana, sillä muuten elokuvan dokumentit olisivat vain pelkkää toistensa kehumista. Mukana on myös elokuvan musiikista kertova dokumentti, joka on ekstrojen ehdoton helmi. Poistetut kohtaukset ja elokuvan vaihtoehtoinen loppukin löytyy. Elokuva itsessään on tämän DVD:n parasta antia. Mikäli pidät musikaaleista ja elämänkertaelokuvista, niin silloin kannattaa tähänkin tutustua.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by MGM, 2004

Traileri: