STOP THE PRESS!

Dingomania

DingomaniaLisätietoja: Kaivorock 1984 ’Sinä ja minä’ ’Jokainen aamu’ ’Lähetyssaarnaaja’ Tavastia klubi 1985 ’Nimeni on Dingo’ ’Pistoolisankari’ ’Hän on se’ ’Lakatut varpaankynnet’ ’Levoton tuhkimo’ ’Aino / Autiotalo’ ’Apinatarhaan’ Porin puuvillatehdas 1985 ’Kerjäläisten valtakunta’ ’Valomerkki / Kirjoitan’ ’Kulkuri ja kaunotar’ ’Kunnian kentät’ ’Nahkatakkinen tyttö’ ’Rio ohoi!’ ’Hämähäkkimies’ ’Ota paha pois’ Bonukset: ’Kunnian kentät’ / Kamoon -kielet poikki ’Sata rohkeaa laivaa’ / Paljonko on paljon ’Penny Lane’ / Pål Presley Show ”Dingo ja fanit / A-raportti: Dingomania” ”Dingo ja haastattelu / Tavastia-klubi, Porin puuvillatehdas” ”Dingo ja levottomat tuhkimot” ”Dingo ja Lontoo” ”Dingo ja uutiset / TV-uutiset / Ajankohtainen kakkonen 7.10.1986”
Arvio: 4/5

Yksi 80-luvun kaupallisesti merkittävimmistä bändeistä oli tietenkin Dingo, joka sai monet pikkutytöt ja vanhemmatkin hysterian partaalle. Suomessa oli tuolloin todellinen Dingomania. Yhtye perustettiin vuonna 1982 hajonneen Mac-yhtyeen raunioille. Nimi ei aluksi ollut Dingo, vaan Sous-Pierre, joka taas vaihtui pian Sohoksi. Eräänä päivänä Neumann ilmoitti, että bändin nimi on Dingo. Alku ei ollut mitenkään ruusuinen, sillä levy-yhtiöt eivät olleet innostuneita heidän tekemästään demonauhasta. Usko omiin kappaleisiin ei kuitenkaan mennyt, vaan he päättivät kokeilla vielä kerran ja osallistuivat Fazer Finnlevyn kykyjenetsintäkilpailun Porin osakilpailuun demonauhansa kanssa. Fazerin tuotantopäällikkö kuunteli tuolta nauhalta vain yhden kappaleen ”Hölmöläisten laiva” ja pyysi bändiä tulemaan toimistolle. Bändillä oli mukana demo tulevasta hittikappalesta ”Sinä ja minä”. Fazer Finnlevy halusi, että Dingo tekisi heille levyn ja tuottajaksi valittiin Pave Maijanen, joka aikanaan tuotti myös Wigwamin legendaarisen ”Nuclear Nightclubin”. Dingomanian ensimmäinen vaihe käynnistyi ja lähti paisumaan kuin lumipallo.

”Dingomania”-DVD on nimenomaan historiallinen kooste – kuin ”best of”-kokoelma. Luvassa on kolme konserttitaltiointia. (Kaivorockissa vuonna -84, Tavastia-klubilla ja Porin puuvillatehtaalla vuonna -85), joissa Dingo esittää suurimpia hittejään. Kuvallisesti konsertit ja dokumentit ovat tyypillistä 80-luvun televisiomateriaalia kautta linjan. Muutamassa kohdassa näyttäisi alkuperäisnauhassa olevan hieman häiriöitä, mutta sekin sopii erittäin hyvin tunnelmaan. Äänen suhteen konserttitaltioinnit on miksattu uudelleen 5.1:ksi ja se toimii mainiosti. Dokumentit ovat ihan mielenkiintoisia ja avartavat hieman hysterian taustoja ja bändin ajatuksia koko hulinasta. Bonuksena nähdään muutama harvinainen tv-taltiointi, joissa bändi esittää mm. Kunnian kentät ja Beatlesien Penny Lane – kappaleet. Dingomania on mainio kooste yhdestä suomalaisen kevytmusiikin suurimmista ilmiöistä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Warner Music Finland, 2004