STOP THE PRESS!

Don Huonot – Olimme kuin veljet

Don Huonot – Olimme kuin veljettLevitys: BMG
Arvio: 5/5

Äskettäin toimintansa lopettanut Don Huonot oli yksi 90-luvun merkittävimmistä kotimaisista rockyhtyeistä. Yhtye aloitti toimintansa aivan vuosikymmenen alussa ja esikoisalbumi ”Silmänkääntötemppu” julkaistiin vuonna 1991. Se saikin kehuja mm. Soundilta, jonka mukaan suomirockin tulevaisuus on yhtä kuin Don Huonot. Myös soraääniäkin kuului, sillä joidenkin mielestä yhtye oli vain joukko taiteilijahippejä. Negatiivinen palaute ei poikiin purrut, sillä lähes joka vuosi yhtye polkaisi uuden levyn. Musiikillisesti tyyli siirtyi pikku hiljaa progehtavasta saundista tavallisempaan rockiin. Vanhemmat fanit eivät sulattaneet tätä ja eräät jopa sanoivat ”Donkkareiden” menettäneen tasonsa. Se ei ainakaan keikoilla näkynyt, sillä yleensäkin harvakseltaan keikkoja tehnyt yhtye keräsi paikalle melkoiset määrät kuulijoita ja tunnelma oli korkealla. Yhtye ehti julkaisemaan seitsemän studiolevyä ja kolme kokoelmaa, joista viimeisin julkaistiin tänä syksynä nimellä ”Olimme kuin veljet”. Tämän tuplakokoelman lisäksi julkaistiin DVD-kokoelma, jolla on materiaalia lähes neljän tunnin edestä.

”Olimme kuin veljet” on todella kattava paketti ”Donkkareiden” urasta. Luvassa on melkoinen määrä videoita ja livetaltiointeja. Ehkä mielenkiintoisimmat ovatkin juuri nuo livetaltioinnit, joista ilmenee yhtyeen valtaisa lavaenergisyys. Extrojen avulla katsoja pääsee täysillä mukaan yhtyeen kanssa levyn tekoon, keikkabussiin ja yllätys yllätys tavaratalokeikallekin. Mielenkiintoisimmat ekstrat levyn teon lisäksi ovat Donkkareiden historiikki, jossa yhtyeen jäsenet kertovat vuosien tapahtumista ja suurena helmenä vuonna 1989 kuvattu harjoituspätkä.
Tasollisesti ”Olimme kuin veljet” on kotimaiseksi tuotokseksi erittäin laadukas sekä sisällöllisesti että tekniseltä tasoltaan. Harvoin näin tuhtia pakettia saa miltään yhtyeeltä. Yleensä tällaiset kokoelmat kattavat vain pelkät videot, mutta Donien kanssa saa samalla rahalla oikein roimasti mielenkiintoista materiaalia, joka avartaa sekä fanien että yhtyeestä vähemmän tietävän ihmisen tietämystä. Ehdottomasti DVD-kokoelmien aatelia!

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by BMG, 2003