STOP THE PRESS!

Fahrenheit 9/11

Fahrenheit 9/11Ohjaus: Michael Moore
Käsikirjoitus: Michael Moore
Pääosissa: Jeff Gibbs, Michael Moore, Kathleen Glynn, Kurt Engfehr, Tia Lessin, Jim Czarnecki, Carl Deal, Bob Weinstein, Harvey Weinstein
Arvio: 5/5

Michiganiläissyntyinen Michael Moore on elokuvantekijänä mielenkiintoinen tapaus. Hänen esikoiselokuvansa ”Roger & Me”, joka kertoi Flintissä sijaitsevan General Motorsin tehtaan lopettamisesta ja 30 000 työntekijän työttömyydestä, herätti suurta keskustelua Yhdysvalloissa. Mooren tyyli tehdä dokumenttielokuvia on jakanut amerikkalaisten mielipiteet kahtia. Toiset puolestaan pitävät siitä, että hän pureutuu satiirinomaisesti amerikkalaisille vaikeisiin asioihin, mutta toiset pitävät häntä mm. kanadalaisten kätyrinä ja demokraattien haukkukoirana. Itseasiassa Moore on saanut paljon aikaiseksi kuten hänen Oscarilla palkittu asehulluudesta kertova dokumenttinsa ”Bowling for Columbine” osoitti. Hän sai kuuluisan Wal-Mart -kauppaketjun lopettamaan luotien myymisen liikkeissä. Nyt julkaistava ”Fahrenheit 9/11” pureutuu kiisteltyyn aiheeseen, Bush ja kytkökset rahan ahneeseen maailmaan.

Dokumentti alkaa lähes ”olipa kerran tai olisi voinut olla” -tarinalla, jossa Al Core olisi ollut Yhdysvaltain presidentti. Moore ryhtyy kuitenkin ruotimaan vuoden 2000 presidenttivaalien Floridan osavaltiossa käytyä farssia, joka sai maailmanlaajuisesti suuren huomion. Täytyy tietenkin muistaa, että osavaltion kuvernöörinä toimii Bushin veli Jed Bush, jolla dokumentin perusteella oli myös näppinsä pelissä vaalisotkussa. Lisäksi osa äänestäjistä eivät päässyt äänestämään omaa ehdokastaan. Presidentiksi tultuaan Bush ongelmien ilmestyessä lähti lomailemaan ja kalastelemaan ystäviensä kanssa. Tätä asiaa tukee Washington Postin tieto, että hän oli 42 % lomalla ensimmäisen presidenttivuotensa aikana. Syyskuun 11. päivän traagisia uutiskuvia WTC-torneista ei näytetä, vaan ääniraidalta kuullaan nämä maailmaa järkyttäneet äänet, joten katsoja kokee tapauksen uudelleen vieläkin tehokkaammassa muodossa. Tämän jälkeen Moore ryhtyy selvittämään, että syyskuun tapahtumien ajan Bush oli täysin ”tomppelina” lukemassa satuja lapsille floridalaisessa lastenkodissa, eikä lähtenyt hoitamaan tapaukseen liittyviä töitään. Tosin syitä tuohon saattoi olla se, että Bush tajusi omien intressejen ehkä paljastuvan tässä vaiheessa, jos tapausta lähdetään tutkimaan. Tästä alkaa melkoinen soppa, jota Moore hämmentää taitavalla tavalla.

”Fahrenheit 9/11” jakaa monien mielipiteitä. Toisten mielestä elokuva on tylsä, tyhjää melua tyhjästä-kamaa ja muutenkin epälooginen. Toiset puolestaan pitävät Mooren elokuvaa nerokkaana ja puhuttelevana dokumenttina, joka on samalla myös satiiri suuren rahan vaikuttimista ns. maailman vapaimman maan suurpäällikön päätöksiin. Allekirjoittanut kuuluu jälkimmäiseen joukkoon, sillä Moorella on tehokas tapa nostattaa kissa pöydälle ja herättää keskustelua epäkohdista. Hän tekee sen tyylikkään ärsyttävästi ja provokoivasti ettei kukaan dokumentin nähtyään jää ilman mielipidettä asiasta. Ei siis ihme, että Mooren ”Fahrenheit 9/11” herätti keskustelua jo Cannesin elokuvajuhlilla, jossa se palkittiin parhaimpana elokuvana Kultaisella palmulla. Fahrenheit 9/11 saa kotimaiset poliittiset satiirit näyttämään nynnyiltä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Fellowship Adventure Group, Lions Gate Films, IFC Films, 2004

Traileri: