STOP THE PRESS!

Total Recall – unohda tai kuole – Ultimate Rekall Edition

total_recall_rekallOhjaus: Paul Verhoeven
Käsikirjoitus: Ronald Shusett, Dan O’Bannon, Gary Goldman
Tuotanto: Buzz Feitshans, Ronald Shusett
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Rachel Ticotin, Sharon Stone, Michael Ironside
Arvio: 4/5

Arnold Schwarzeneggerin ura näyttelijänä sai ilmaa siipen alle, kun hän 80-luvun puolessa välissä teki yhteistyötä James Cameronin kanssa elokuvassa “Terminaattori – tuhoaja”, joka pisti herran uran nousuun. Varsinkin vuosikymmenen loppupuolella häneltä ilmestyi monta hittielokuvaa kuten “Commando”, “Raaka keikka” ja “Predator”. Hän onnistui myös hauskuuttamaan ihmisiä (kenelle se sitten oli hauskaa ja kenelle ei) elokuvassa “Kaksoset”. Joka tapauksessa Schwarzenegger ei halunut jäädä vain komedioiden armoille, vaan haki haasteellista tuotantoa. Sellainen myös löytyi. Hollywoodissa oli pitemmän aikaa kiertänyt käsikirjoitus, joka perustui legendaarisen Philip K. Dickin tarinaan “We Can Remember It For You Wholesale”. Kukaan ei ollut kiinnostunut asiasta, sillä se olisi ollut turhan kallis projekti. Monien mutkien kautta ja monen käsikirjoitusprosessien jälkeen kuvaukset pääsivät alkamaan ja prosessin pitkään pyörittämisen jälkeen elokuva saatiin valmiiksi parhaaseen kesäsesonkiin.

Schwarzeneggerin esittämällä aivan tavallisella “mattimeikäläisellä” Douglas Quaidilla on ongelma. Hän näkee joka ikinen yö samanlaisen painajaisen, jossa hän on Marsissa. Omituista tässä on se, ettei hän koskaan ole ollut siellä. Siksi hän ostaa itselleen virtuaalimatkoihin erikoistuneelta Rekall-yhtiöltä matkan Marsiin. Häneen asennetaan muisti-implantti, mutta jotain menee pieleen. Hänen muistinsa tyhjentyy viittauksista Rekalliin ja nyt hänen täytyy tulla toimeen omillaan. Tilanne on vain se, että hänet halutaan kuolevan. Pakomatkan varrella hänelle selviää kuka hän oikeastaan on, vai onko hän sitä kuitenkaan. Onko hänen nykytodellisuutensa sittenkin virtuaalinen todellisuus, eikä hän olekaan siirtynyt minnekään?

Elokuvallisesti Total Recall – unohda tai kuole on kelpo sci-fi:llä maustettu toimintapläjäys, jonka ehkä paras puoli on juuri ajatus siirtymisestä toiseen paikkaan ilman että todellisuudessa et ole siirtynyt minnekään. “Alien”-elokuvien taustalta löytyvät herrat Ronald Shusett ja Dan O’Bannon ovat saaneet siirrettyä mukaan dickimäistä futuristista ajatusta sekoittaen siihen actionia, jota hölskyttäen saa aivan mukiin menevän elokuva. Näin todella on, sillä ainakin omasta mielestäni tässä elokuvassa Schwarzenegger suoriutuu roolistaan mainiosti, eikä myöskään Sharon Stone roolissaan ole hullumpi. Myös pahan pojan rooleista tutuksi tullut Michael Ironside tekee roolissaan myös kelpoa työtä.

Total Recall – unohda tai kuole julkaistiin kuutisen vuotta sitten kahden dvd-levyn ja dvd-rom -levyn kokonaisuutena, joka oli todellinen paketti. Ensimmäinen blu-ray julkaisu ei sisältänyt lisämateriaalia lainkaan. Nyt markkinoille on ilmestynyt blu-ray -julkaisu, joka tarjoaa vastlähes tulkoon dvd-julkaisua vastaavan materiaalin. Jos en ole väärin ymmärtänyt, Carolco -yhtiön konkurssin jälkeen yhtiön oikeudet siirtyivät hajanaisesti ja tämän elokuvan oikeudet suhteellisen pienelle Artistan -yhtiölle. Oli miten oli, niin he ovat todella panostaneet julkaisuun, sillä aivan uusi dokumentti elokuvan tekemisestä on aivan eri luokkaa kuin 90-luvun alussa ilmestynyt räpellys, joka ei katsojalle tarjoa markkinointijuttuja enempää. Lisäksi mukana on paljon erilaista materiaalia, kuten dokumentti “The World of Science Fiction Literature”. Tuoreinta materiaalia tuohon dvd-julkaisuun verrattuna on mm. ohjaajan haastattelu, joka on tehty vuonna 2012 ja elokuvan vertailu restauroidun ja alkuperäisen filmikopion välillä. Itse elokuvan sisältävä levy tarjoaa erilliset kommenttiraidat Verhovenilta, Schwarzeneggerilta sekä kuvaaja Jost Vacanolta ja itselleni tuntemattomaksi jäävä Marko Kregel. Kuvanlaatu elokuvassa on dvd-julkaisua parempi, sillä itse Verhoven on itse vastannut teräväpiirron siirrosta. Tai ainakin näin väitetään kannessa. Kokonaisuutena tämä “Total Recall – unohda tai kuole” – Ultimate Rekall Edition tarjoaa lähes tulkoon saman annoksen lisämateriaalia kuin tuo vuosia sitten julkaistu dvd-julkaisu. Mutta blu-ray -soittimen omistajille on tarjolla parempaa laatua audiovisuaalisella puolella.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Canal + D.A., 1990

Traileri: