STOP THE PRESS!

Främsta linjen – Etulinjan edessä

Främsta linjen – Etulinjan edessäOhjaus: Åke Lindman
Käsikirjoitus: Stefan Forss, Benedict Zilliacus
Tuotanto: Alf Hemming
Pääosissa: Tobias Zilliacus, Ilkka Heiskanen
Arvio: 3/5

Professori Åke Lindman (76 vuotta) päätti jo pienenä poikana, että hänestä tulee elokuvatähti ja vieläpä sellainen joka pelaa jalkapalloa Suomen maajoukkuessa. Toiveen toteutuminen mahdollistui, kun hän hankkiutui palloilunsa ohella töihin Ruotsalaiseen teatteriin kulissimieheksi. Tätä kautta hän sai kokemusta teatterielämästä ja myös näyttelijän työstä. Opiskelessaan vielä teatterikoulussa parikymppinen Lindman sai miespääosan mestariohjaaja Teuvo Tulion elokuvassa Hornankoski. Tämän jälkeen hänet on nähty sekä hyvän, että pahan pojan rooleissa, mutta parhaiten hänet muistetaan Tuntemattoman sotilaan Lahtisena. Ohjaajana Lindman on tehnyt useita tv-sarjoja kuten Myrskyluodon Maija ja elokuvia kuten Lapin kullan kimallus. Lindmanin kiinnostus historiaa kohtaan näkyy hyvin myös hänen tuoreimmassa ohjaustyössään Främsta linjen – Etulinjan edessä.

Elokuva sijoittuu jatkosodan vuosiin 1942-1944, jolloin sota oli muuttumassa Neuvostoliiton suurhyökkäykseksi. Monista kotimaisista sotaelokuvista poiketen Lindman kertoo suomenruotsalaisen jalkaväkirykmentti 61:n vaiheista Syvärillä ja Kannaksella. Nuori vänrikki Harry Järv (Tobias Zilliacus) on tiedustelu- ja tuhoamispartioiden etevä suunnittelija ja toteuttaja, jonka maine kulkeutuu rykmentin komentaja everstiluutnantti Marttisen (Ilkka Heiskanen) korviin. Hän asettaa Järvin vastaamaan koko rykmentin partiotoiminnasta. Onnistunut valinta everstiluutnantilta, sillä Järv miehineen suorittaa monia onnistuneita iskuja vihollisen kohteisiin. Eräällä partioreissulla Järv kuitenkin menettää jalkansa astuttuaan miinaan. Järvin toipuessa ruotsalaisessa sairaalassa hänen rykmenttinsä JR61 siirretään Syväriltä Kannakselle, sillä Neuvostoliitto on aloittanut suurhyökkäyksen. Järv haluaa palata takaisin miestensä avuksi.

Främsta linjen – etulinjan edessä elokuvan tekijät eivät oikein ole hahmottaneet, millaista elokuvaa he ovat oikein tekemässä – sotaelokuvadraamaa vai dokumentaarista sotaelokuvaa? Tämä on kokonaisuuden suurin ongelma, sillä tarinaa ei ole kunnolla saatu sovitettua elokuvan muotoon. Toinen ongelma on se, että Lindman linkittää teennäisesti henkilöhahmoja tiettyihin tapahtumiin. Ratkaisu ei toimi, sillä se horjuttaa elokuvan draamallisen puolen tasapainoa. Hyviäkin puolia elokuvasta löytyy, esimerkiksi Lindmanin kanssa aiemminkin työskennellyt kuvaaja Pauli Sipiläinen tekee erinomaista työtä kuvatessaan tapahtumia ja varsinkin kuvatessaan sotakohtauksia käsivaralta. Vastaavia Sipiläinen teki jo vuonna 1985 Mollbergin Tuntemattoman sotilaan tulkinnassa. Elokuvan pääosassa nähdään vaisuhko Tobias Zilliacus, mutta parhaimman roolisuorituksen tekee Ilkka Heiskanen väkevällä tyylillään, joka jaksaa kantaa elokuvaa puolesta välistä loppuun asti. Oikeastaan tätä elokuvaa pitäisi arvioida vasta sitten kun Syväriltä Kannakselle-elokuvasarjan (Främsta linjen -etulinjan edessä on ensimmäinen osa) toinen osa ”Tali -Ihantala 1944” saapuu elokuvateattereihin.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Åke Lindman Film-Product, 2004

Traileri: