STOP THE PRESS!

Hyökkäys poliisiasemalle (Assault on Precinct 13) (1976)

Hyökkäys poliisiasemalle (Assault on Precinct 13) (1976)Ohjaus ja käsikirjoitus: John Carpenter
Tuotanto: J.S. Kaplan
Pääosissa: Austin Stoker, Darwin Joston, Laurie Zimmer, Martin West, Tony Burton
Arvio: 3/5

John Carpenterin ohjaama Hyökkäys poliisiasemalle (Assault on Precinct 13) sai amerikkalaiselta yleisöltä varsin nuivan ja jopa paheksuvan (varsinkin elokuvassa näytetty pikkutytön kylmä ampuminen hätkäytti) vastaanoton tullessaan valkokankaille 1976. Euroopassa Carpenterin näkemystä Howard Hawksin klassisesta westernistä, Rio Bravosta (1959), ymmärrettiin paremmin, ja vuosien saatossa elokuvalle kertyi vankkaa kulttisuosiota. Uusintaversiokin tehtiin 2005.

Elokuvassa poliisit tappavat erään väkivaltaisen jengin jäsenen, ja muut huligaanit vannovat kostoa; tehdään oikein verivalat ja kaikki. Sakilaiset hyökkäävät lakkautettavalle poliisiasemalle, jonne on linnoittautunut pieni joukko poliiseja ja pidätettyjä rikollisia. Yhdessä he yrittävät puolustaa asemiaan.

Näin retrospektiivisesti on hauska huomata, miten oleellisesti Hyökkäys poliisiasemalle on kauhuelokuva, kuten melkein kaikki Carpenterin elokuvat sen jälkeenkin. Jengiläiset ovat kuin zombieita tai yhtä karmea ja kasvoton entiteetti kuin joku tappajamehiläisparvi. Tunnelma poliisiasemalle muuttuu kauhuntäyteiseksi, kun vihollisia tulee loppumattomana laumana. Amerikkalaisen elokuvan peruspaatos siitä, miten ylivoimaisen vihollisen uhatessa vain koko kansan voimat yhdistämällä – oltiin sitten keskenään miten erilaisia tahansa – voidaan selvitä.

Ihan katsottava Hyökkäys poliisiasemalle on vieläkin, vaikka aika on elokuvaa nakerrellutkin. Carpenter osaa toisaalta luoda ikävän nihkeitä kauhutunnelmia, toisaalta tehokasta toimintaa; nykysilmällä katsottuna tapahtumisen tahti on kylläkin melko vetelä, varsinkin näin kapoiseen tarinaan. Aikoinaan kehuttu, Carpenterin itsensä säveltämä syntikkamusiikki tehostaa kyllä tunnelmia, mutta on sitten kuitenkin niin 70-lukua niin 70-lukua, että tahtoo kammeta ihan huumorin puolelle.

Ekstroissa Carpenter huvittaa kuulijoita vuonna 2002 tehdyssä haastattelussa. Elokuvan ilmestymisen aikaiset radiomainokset sitten vasta naurattavatkin.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s copyright by Atlantic Film, 2012

Traileri: