STOP THE PRESS!

George Harrison – The Dark Horse Years 1976 – 1992

George Harrison – The Dark Horse Years 1976 – 1992Lisätietoja: 1. Dark Hose Feature 2. This Song 3. Crackerbox Palace 4. Faster 5. Got My Mind Set On You version 1 6. Got My Mind Set On You version 2 7. When We Was Fab 8. This Is Love Selections from Live in Japan 9. Cheer Down 10. Devil’s Radio 11. Cloud 12. Taxman Selections from The Movie ’ Shanghai Surprise’ 13. Shanghai Surprise 14. Someplace Else 15. Hottest Gong in Town
Arvio: 4/5

Joulukuun 1. päivänä vuonna 2001 George Harrison kuoli sairastettuaan syöpää hyvin pitkään. Hänet tunnettiin Beatles-yhtyeen jäsenenä, joka mieluiten nautti syrjään vetäytymisestä ja hiljaisuudesta. Musiikillisesti hän jäi 60-luvulla yhtyeen keulahahmojen Lennonin ja McCartneyn varjoon, mutta vuosikymmenen loppupuolella häneltä syntyivät sellaiset klassikot kuin ”While My Guitar Gently Weeps”, ”Here Comes the Sun” ja ”Something”. Yhtyeen hajottua hän julkaisi ”All Things Must Pass”-tripla-albumin, jota monet pitää herran parhaimpana levynä. Tuolta albumilta lohkaistiin hittisinkku ”My Sweet Lord”, joka nousi sekä Yhdysvaltain että Britannian sinkkulistojen kärkeen. Häntä kuitenkin syytettiin plagioinnista ja George joutui maksamaan korvaukset ”He So Fine” -kappaleen tekijöille. Tämä jälkeen herran musiikillinen ura oli yhtä nousua ja laskua. Beatlesien aikaan kirjoitettu levytyssopimus päättyi vuonna 1976. Paria vuotta aiemmin hän perusti oman levy-yhtiönsä, Dark Horse Recordsin, jolle hän levytti loput tuotannostaan. Nyt Dark Horse on julkaissut Harrisonin vuosien 1976-1992 välisen tuotannon digitaalisesti masteroituina. Mielenkiintoista antia on myös lisukkeena julkaistu ”George Harrison – The Dark Horse Years 1976-1992” -DVD, joka on kattava videopaketti herran tuotannosta.

Tämä tunnin ja vartin kestävä DVD on kattava läpileikkaus Harrisonin Dark Horsen vuosiin. Mielenkiintoisinta matskua on dokumentti, jossa hän kertoo ajatuksiaan urastaan melko kattavasti. Kovinkaan montaa musiikkivideota häneltä ei koskaan ole julkaistu, mutta tällä kokoelmalla nämä videot on mahdollista nähdä julkaisujärjestyksessä, vieläpä herran itsensä esitteleminä. Varsinkin “This Song” ja “When We Was Fab” ovat erittäin itseironisia sekä kappaleina että videoina. Edellä mainittu irvailee plagiointioikeudenkäynnille ja toinen puolestaan on lämminhenkinen ”muistelo” Beatles-ajoista. Harrison teki soolourallaan harvakseen keikkoja, mutta 90-luvun alkupuolella hänen hyvä ystävänsä Eric Clapton sai puhuttua hänet ympäri ja keikkoja tehtiin useita ympäri maailmaa, mm. Japanissa.

DVD sisältää muutaman helmen Japanin keikalta kuten Devil’s Radio ja Taxman. Harrison toimi myös elokuvatuottajana oman ”Handmade Films” -tuotantoyhtiön kautta. Hän tuotti mm. Monty Pythonin ”Brianin elämä”n ja Madonnan ja Sean Pennin tähdittämän ”Shanghai Surprise”n, joka flopahti kaupallisesti, mutta nosti tähtiparin kuitenkin otsikoihin. Tuottamisen lisäksi hän sävelsi muutaman kappaleen tuohon elokuvaan, joista kolme harvinaista videota nähdään tällä kokoelmalla.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Umlaut Corporation, 2004