STOP THE PRESS!

Gourmet Club

Gourmet ClubOhjaus: Juha Wuolijoki
Käsikirjoitus: Pekko Pesonen ja Juha Wuolijoki pohjautuen Raymond ja Philip Mackintoshin alkuperäiskäsikirjoitukseen
Tuotanto: Ben Barenholtz, Juha Vuolijoki
Pääosissa: Hannu-Pekka Björkman, Michael Badalucco, Antti Litja, Aarno Sulkanen, Tapani Perttu, Jan Nyqvist, Kari Ketonen
Arvio: 4/5

Suomessa harvemmin on sekä valkokankaalla että televisiossa nähty kunnollista sysimustalla huumorilla ruuditettua komediaa, jossa olisi välillä menty rankemmankin huumorin puolelle. Juha Wuolijoen ja Pekko Pesosen käsikirjoittama ja Wuolijoen ohjaama Gourmet Club on juuri sellainen ja vieläpä parhaimmasta päästä. Lisäksi rooleihin on saatu eturivin suomalaiset näyttelijät pienistä rooleista lähtien.

Hannu-Pekka Björkmanin esittämä tohtori Paavo Ylönen on menestyvä lääkäri, jolle raha ja maine on kaikki kaikessa. Hän kuuluu myös herrasmiesten herkuttelukerhoon ”Gourmet Club”, jossa yhteiskunnan merkittävät miehet nautiskelevat harvinaisista ruuista, joita jokainen jäsen tuo omalla vuorollaan. Näistä aineksista Michael Badaluccon esittämä kokki loihtii mitä herkullisimmat herkut. Ennen ateriointia miesten pitää lyödä vetoa siitä, mitä ruoka todellakin sisältää. Ylösen tuuri arvauksissa on ollut lähes toivotonta ja muutenkin hänen bisneksensä osakemarkkinoilla on katastrofaalista. Siksi hänen on pakko saada rahaa ja voittaa rahat muilta jäseniltä. Hän keksii mistä raaka-aine seuraavaan ateriaan saadaan – hyvin läheltä omaa työpaikkaa.

”Gourmet Club” on onnistunut musta komedia näistä nautistelijakerhoista, joita maailmalla on runsaasti ja joidenka jäsenillä on laittaa isoja summia harvinaisten ja uhanalaisten eläinherkkujen nauttimiseen. Lisäksi se on hyvä satiiri niistä ihmisistä, jotka haluavat päteä sillä, että kuuluvat elitistiseen joukkoon. Näyttelijäsuoritukset ovat erinomaisia. Ennen kaikkea Ylöstä esittävä Björkman tekee oikein klassisen hienostelijan roolin tyylikkään onnistuneesti. Mika Orasmaan kuvaus tuo elokuvalle aistillisen vanhan ajan elokuvan tunteen ja suo silmille kauniita värejä nautinnollisesti. Siksi Gourmet Club on ehdottomasti viime vuoden parhaimpia elokuvia, vaikka pituutta ei olekaan kuin vähän reilu tunti. Elokuvan voima on juuri edellä mainituissa elementeissä. Ei ihme, että se voitti parhaan tv-elokuvan Venlan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Snapper Films, 2004