STOP THE PRESS!

Gothika

GothikaOhjaus: Mathieu Kassovitz
Käsikirjoitus: Sebastian Gutierrez
Tuotanto: L. Levin, Susan Levin, Robert Zemeckis, Joel Silver
Pääosissa: Halle Berry, Robert Downey Jr.
Arvio: 1/5 

Ohjaaja Mathieu Kassovitz tuli monille elokuvan ystäville tutuksi varsin tylystä elokuvasta ”Viha”, jonka ansiosta elokuva ja ohjaaja voittivat (mm. Cannes paras ohjaaja ja Ranskan ”Oscarin” Cesar paras elokuva) useita palkintoja. Tämä suhteellisen tasaiseen tahtiin töitä tekevä ohjaaja on viime vuosina ohjannut mm. Les Rivières pourpres -pätkän, joka Suomessa julkaistiin nimellä Purppuravirrat. Gothika on Kassovitzin esikoisohjaus amerikkalaiselle studiolle. Elokuvan taustalta löytyvät kaksi tunnettua nimeä, ohjaaja Robert Zemeckis ja 80-luvun supertuottaja Joel Silver. He ovat viime vuosina tuottaneet yhdessä mm. ”Taru sormusten herrasta”-trilogian ohjaajan Peter Jacksonin ”Kummituskopla” -elokuvan ja ”Tales from the Crypt”-sarjaan liittyviä elokuvia. Gothika jatkaa noiden edellämainittujen elokuvien tyylillä.

Halle Berryn esittämä psykiatri Miranda Grey työskentelee naisten vankilamielisairaalassa, jossa hänen miehensä Douglas (Charles S. Dutton) toimii johtajana. Miranda saa hoidettavakseen Chloen (Penélope Cruz), joka kertoo tämän olevan kuollut. Tästä säikähtäneenä Miranda lähtee ajamaan kotia kohti rankassa vesisateessa. Hän joutuu käyttämään kiertotietä, sillä päätie on sateen takia katkennut. Kuin tyhjästä tielle ilmestyy kolkonnäköinen nuori tyttö jota Miranda yrittää väistää, mutta ajaa suoraan ojaan. Hän menee katsomaan, onko tyttö kunnossa, mutta samalla hetkellä hän löytää itsensä työpaikkansa sellistä, jonne häirintyneet viedään. Mitä on oikein tapahtunut? Mikä tarkoitus tällä tapauksella on? Onko Mirandasta tulossa hullu? No, se selviää katsomalla Gothika.

En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, sillä tarinaltaan elokuva on liian arvattava ja lapsellinen ollakseen kunnon kauhupätkä. Näyttelijävalinnat ovat myös pielessä, sillä Halle Berry ja Penélope Cruz eivät saa kunnolla otetta rooleistaan eivätkä näin ollen ole kovin uskottavia. Ihmettelen miksi tällaista ”muka-kauhua” pitää Suomeen valkokankaille saakka tuoda, sillä tämä elokuva kuuluisi suoraan videona julkaistaviin tuotoksiin. Gothika on yksi huonoimmista kauhuleffoista, joita viime aikoina olen nähnyt.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Warner Bros., 2003

Traileri: