STOP THE PRESS!

Hellboy – Director’s Cut

HellboyOhjaus ja käsikirjoitus: Guillermo del Toro
Tuotanto: Lawrence Gordon, Lloyd Levin, Mike Richardson
Pääosissa: Ron Pearlman, John Hurt, Selma Blair
Arvio: 4/5

Dark Horse on yksi maailman kuuluisimmista sarjakuvakustantamoista. Heidän historiansa alkaa jo 80-luvun puolestavälistä, jolloin portlandilainen Mike Richardson perusti kirjakauppaketjun, joka oli erikoistunut varsinkin sarjakuviin. Satsaus kannatti, sillä ketjun tuottamalla voitolla Richardson perusti Dark Horse Comicsin. Yhtiöstä onkin vuosien varrella kehittynyt merkittävä tekijä sarjakuvien maailmassa. Sarjakuvien tekijöistä mainittakoon sellaiset suuruudet kuten Frank Miller, Mike Mignola, Stan Sakai, Sergio Aragonés, Neil Gaiman ja Will Eisner. Erikoisinta yhtiön sarjakuvahahmoissa on se, että niitä on valkokankaalla nähty varsin harvakseltaan verrattuna kilpailijoiden Marvelin ja DC Comicsin hahmoihin. Nyt ensi-iltansa saava Hellboy osoittaa sen, että Dark Horse tuottaa laadultaan parhaimmat hahmot, ja ne soveltuvat parhaiten myös valkokankaalle.

Natsit aikovat saada Grigori Rasputinin (Karel Roden) okkullististen riittien avulla yhteyden ulottuvuuteen ja valjastaa parhuuden voimat viemään Kolmannen valtakunnan voittoon. Onneksi liitoutuneet onnistuvat estämään kaikkein pahimman mahdollisen, mutta jotain kuitenkin siirtyi meidän maailmaamme. Professori Broom (John Hurt) ottaa huostaansa pienen punaisen sarvipäisen naperon, josta vuosien varrella kasvaa jättimäinen sikaria tuprutteleva supersankari. Hänen nimensä on Hellboy (Ron Pearlman). Rasputin palaa takaisin maailmaan saadakseen aikaiseksi maailmanlopun. Hellboy, Broom ja kalaihminen Abe Sapine (äänenä David Hyde Pierce) ryhtyvät taistelemaan pahuutta vastaan.

Hellboy on tyypillinen sarjakuvaelokuva, jossa on vauhdikkuuden lisäksi erinomaiset visuaaliset tehosteet. Positiivista elokuvassa on myös se, että käsikirjoitus todella toimii. Tällaista ei ole nähty sitten X-men -elokuvien, jotka ovat ainakin allekirjoittaneen mielestä parhaita sarjakuviin perustuvia elokuvia – niissä on löydetty alkuperäisen tarinan luonne. Ron Pearlman tekee erinomaisen roolisuorituksen lakonisena, kuivaa huumoria viljelevänä hirmuna, jolla kuitenkin on lämmin sydän. Meksikolaissyntyinen ohjaaja Guillermo del Toro (”Blade 2”) on yhdistellyt Mike Mignolian Hellboy -tarinat (Seed of Destruction ja The Corpse) erittäin toimivaksi käsikirjoitukseksi, joka ei päästä katsojaa tylsistymään kahden tunnin aikana.

Hellboy – Director’s Cut on elokuvateatteriversioon nähden vähän päälle kymmenen minuuttia pitempi teos. Ainakaan allekirjoittanut ei huomannut lisäyksen juurikaan muuttavan elokuvan tarinaa tai henkilöhahmojen kuvausta vaikka ohjaaja näin onkin väittänyt. Ehkä pieniä tarkennuksia on, mutta ei kuitenkaan huomattavia. Ekstrat onkin tämän paketin parasta antia. Ron Pearlman ja Selma Blair esittelevät ektralevyjen sisällön samalla tyylillä kuin mm. Peter Jackson ja Elijah Wood esittelivät Sormusten herran levyt. Mielenkiintoista on kuunnella kuinka ohjaaja Del Toron oli vaikea vakuuttaa studion pomot siitä, että Hellboy on ehdottomasti kannattava projekti. Yleensä sarjakuvan luoja ei juurikaan pääse kertoilemaan omia ajatuksiaan elokuvasta tai kuinka sarjakuva on vääntynyt valkokankaalle. Hellboyn luoja Mike Mignola on mukana dokkareissa, joista käy ilmi, että hänkin on osallistunut elokuvan toteutukseen. Ei siis ihme, että Del Toro onkin pysytellyt sekä käsikirjoituksessaan että ohjauksessaan Mignolan jalanjäljillä. Pakettina Hellboy – Director’s Cut kuuluu ehdottomasti DVD-aateliin. .

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Columbia Pictures / Revolution Studios, 2004

Traileri: