STOP THE PRESS!

Hitlerin kätyrit 1 (Hitler’s Henchmen 1)

Hitlerin kätyrit 1 (Hitler's Henchmen 1)Ohjaus: Guido Knopp
Arvio: 4,5/5

Pan Vision julkaisi aluksi saksalaisen toimittajan Guido Knoppin toimittaman kuusiosaisen dokumenttisarjan ”Hitlerin sotilaat”, joissa käsiteltiin Saksan lähihistorian kauheimpien tapahtumien tärkeimmistä henkilöistä. Tuore dokumenttiboxi ”Hitlerin kätyrit 1” sisältää kuusi aivan uutta tunnin mittaista dokumenttia, jotka kertovat miehistä jotka auttoivat Hitlerin nousemaan valtaan.

Ensimmäisellä DVD:llä käsitellään Rudolf Hessiä, joka on jaksossa nimetty ”varamieheksi” Tämä tuleekin erittäin hyvin selville dokumentin aikana siitä, kuinka Hess sokeasti seurasi Hitleriä hänen kuolemaansa saakka ja uskoi omaan kuolemaansa saakka etteivät he olleet tehneet mitään vääryyttä. Vaikkei hänen vaikutusvaltansa ollutkaan kovinkaan suuri, niin hän piti eniten Führer-kulttia yllä muihin verrattuna. Hessin taustoja valotetaan, kuten näitä muitakin dokumentteja, monilla filminpätkillä, joista osaa ei ole koskaan aiemmin nähty. Nämä filmit todellakin osoittavat sen, että Hess todellakin halusi seurata johtajaansa sekä hyvässä että pahassa. Lähinnä jälkimmäisessä.

Toisella DVD:llä puolestaan tutustutaan natsien pyöveliin Heinrich Himmleriin. Tämä katolilaiseen perheeseen syntynyt mies osasi todella käyttää valtaansa hyvin ja ennen kaikkea rajulla tavalla. Hänen ”urhea uusi maailmansa” koostui tietenkin keskitysleireistä, salaisesta palvelusta ja tietenkin Gestaposta. Monet Hitlerin lähimmistä miehistä pitivät Himmleriä lähinnä mitäänsanomattomana miehenä, kunnes hän aiemmin mainitsemillani systeemeillä nosti itsensä valtaan heti Hitlerin jälkeen.

Kolmas DVD esittelee puolestaan natsi-Saksan äänitorven Goebbelsin, jota sarjassa kutsutaan agitaattoriksi. Tämä natsipuolueen propagandaministeri osasi olla hyvinkin kielevä ja ennen kaikkea kaunopuheinen, sillä hän onnistui syöttämään kansalle hulluja ajatuksia, joiden avulla hän pystyi hallitsemaan kansan tahtoa. Hänen puheissaan levisi antisemitismi kansan syviin riveihin.

Neljännessä osa puolestaan tutustutaan natsi-Saksan marsalkkaan Herman Göringiin. Tämä tukevahko mies oli hyvinkin kaksijakoinen henkilö. Hän oli sekä sotahullu että koomikko. Eräiden haastateltujen ihmisten mukaan hän halusi todella olla kuin elokuvatähti. Vaikka hänestä saattoikin näkyä ”humoristisia” puoliakin, niin todellisuus oli aivan toinen. Melko nuorena alkanut narkomania aiheutti monia vaikeuksia, joiden johdosta hän saattoi häipyä pois sotatoimista omiin haavemaailmoihin. Vaikka ihmisten mielestä hänellä olisi ollut toiseksi eniten valtaa Hitlerin jälkeen, niin monien taistelutöppäyksien jälkeen arvo senkun laski.

Viides osa käsittelee Albert Speeriä, joka toimi Hitlerin hallinnossa arkkitehtina. Hänen käsialaansa olivat suuret monumentaaliset rakennukset ja isot puoluekokouksien lavasteet, jotka saattoivat olla useita satoja metrejä pitkiä ja erittäin korkeita. Hitler hyödynsi jo alusta pitäen tämän nuoren lahjakkaan arkkitehdin kykyä organisoida ja ennen kaikkea tämän ideoita. Speerin ura lähti näin rakettimaiseen kiitoon tämän jälkeen. Heitä yhdisti juuri intohimo suuriin monumentaalisiin rakennuksiin ja heistä tulivatkin hyvät ystävät. Speer on maininnut, että hän oli Hitlerin ainoa ystävä.

Kuudennella ja viimeisellä DVD:llä tutustutaan Hitlerin seuraajaan Dönitziin, joka toimi suuramiraalina Hitlerin hallinnossa. Monet pitivät tätä miestä miljoonien idästä tulleiden pelastajana, mutta monelle hän oli pelkkä kaksinaamainen tappaja. Hänen ansiostaan Saksan armeijalle luotiin sukellusvenelaivasto, joka oli pitemmän aikaa melko lyömätön. Kunnes englantilaiset pystyivät murtamaan Enigman salaamat viestit ja näin hallitsemaan myös saksalaista sukellusvenearmeijaa. Dönitz käytti toiminnassaan ”kestävyys” -taktiikkaa ja näin ollen aiheutti usean kymmenen tuhannen sotilaan menetyksen.

Jälleen kerran täytyy sanoa, että Knopp on työryhmänsä kanssa tehnyt mielettömän ison työn kerätessään materiaalia ja haastatteluita omaisilta, sotilailta ja uhreilta. Siksi nämä dokumentit ovatkin hyvin mielenkiintoisia, mutta todella aiheellisesti raskaita, sillä osa kuvamateriaalista sisältää hyvinkin rankkoja kohtauksia kuten kuolleiden kuljettaminen tai teloitukset. On aivan hyvä, että asioita ei peitellä , vaan näytetään todellisuus, jolloin varmasti monelle tuleekin juuri vastenmielinen olo tällaista toimintaa kohtaa. Jaksojen tunnin mittaisuus antaa yllättävän paljon tilaa kertoa miesten tarina hyvin raadollisella tavalla. Voisinpa ihan rehellisesti sanoa, että ”Hitlerin kätyrit 1” ja ”Hitlerin sotilaat” ovat yksi parhaimmista dokumenttisarjoista, joita juuri näistä viime vuosisadan hurjimmista miehistä on tehty. Syksyllä on jo luvassa seuraava boxi, jossa sitten käsitellään mm. tohtori Mengeleä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by ZDF Enterprise & TV4, 2005