STOP THE PRESS!

Ihmisen tahra (The Human Stein)

Ihmisen tahra (The Human Stein)Ohjaus: Robert Benton
Käsikirjoitus: Nicholas Meyer
Tuotanto: Gary Lucchesi, Tom Rosenberg, Scott Steindoff
Pääosissa: Sir Anthony Hopkins, Nicole Kidman
Arvio: 4/5

Veteraaniohjaaja Robert Benton tuli tunnetuksi aikoinaan myös käsikirjoittajana. Hän oli Oscar ehdokkaana parhaasta käsikirjoituksesta elokuvaan Bonnie ja Clyde vuonna 1969, mutta täyden potin hän onnistui saamaan vasta vuonna 1980, jolloin hänet palkittiin koskettavasta draamaelokuvasta Kramer vs. Kramer, josta hän sai parhaan ohjauksen ja käsikirjoituksen pystit. 73 -vuotias teksasilaissyntyinen ohjaaja päätti tarttua Pulitzer-palkinnolla palkitun Philip Rothin menestysromaaniin ja tehdä siitä elokuvan. Käsikirjoittajaksi palkattiin Nicholas Meyer, joka tunnetaan lähinnä Star Trek -elokuvien käsikirjoittajana.

Elokuva kertoo keski-ikäisestä yliopiston opettajasta Coleman Silkistä (Sir Anthony Hopkins), jonka elämä näennäisesti pirstaloituu, kun hän saa potkut työstään väärien syytösten perusteella. Vaimon äkillisen kuoleman jälkeen Coleman ajautuu skandaalinomaiseen suhteeseen salaperäisen nuoren naisen Faunian (Nicole Kidman) kanssa. Colemanin eroottinen herääminen vie hänet muistoissaan nuoruuteen, jonka hän oli salannut vaimoltaan ja melkein myös itseltään. Vaarallisuuden suhteeseen tuo Faunian ex-mies Lester (Ed Harris), joka saa painostettua rakastavaisia niin, että Coleman joutuu tunnustamaan millainen mies hän todellisuudessa on.

Ihmisen tahra on koskettava tarina miehestä, joka peittää katkerasti päättyneen suuren rakkauden aiheuttaman tuskan, jonka kanssa hän on joutunut elämään. Henkilöhahmot ovat suhteellisen onttoja, mutta loistavat näyttelijät saavat onneksi suorituksillaan potkaistua ilmaa hahmoihin. Ennen kaikkea Nicole Kidman rääväsuisena Fauniana tekee onnistuneen roolisuorituksen ja myös Ed Harris ex-miehenä tekee oivallista työtä. Anthony Hopkins puolestaan on pienoinen pettymys. Hän on hieman samanlainen kuin toinenkin Sir, eli herra Sean Connery. Vaikka kyseessä olisi amerikkalainen roolihahmo, niin herrat eivät oikein tahdo harjoitella aksenttia tai tässä vaiheessa uraa enää käyttää sitä näytellessään. Puutteistaan huolimatta Ihmisen tahra on mainiota aikuisdraamaa. Ei kovinkaan syvällistä, muttei sentään sydämetöntä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Miramax Films, 2003

Traileri: