STOP THE PRESS!

In America

In AmericaOhjaus: Jim Sheridan
Käsikirjoitus: Jim Sheridan, Naomi Sheridan, Kirsten Sherdan
Tuotanto: Jim Sheridan, Arthur Lappin
Pääosissa: Samatha Morton, Paddy Considine, Djimon Honsou
Arvio: 4/5

Irlantilaissyntyinen ohjaaja Jim Sheridan tuli tunnetuksi esikoisohjauksellaan ”Minun elämäni”, jossa vaikeasti kehitysvammaisena syntynyttä kirjailijaa, Christy Brownia, esitti koskettavalla tavalla loistava Daniel Day-Lewis. Elokuva miellytti mm. Yhdysvaltain elokuva-akatemiaa niin, että se palkitsi elokuvan parhaasta miespääosasta (Day-Lewis) ja parhaasta naissivuosasta (Brenda Fricker). Sheridan oli myös ehdokkaana parhaasta ohjauksesta, mutta valitettavasti voittoa hänelle ei suotu. Tämän jälkeen hän on tehnyt elokuvia harvakseltaan, mutta ne ovat olleet kuitenkin koskettavia ja kantaaottavia kuten ”Isän nimeen” ja ”The Boxer”. Viimeisin elokuva ”In America” perustuu löyhästi Sheridanin omaan elämään.

”In America” kertoo köyhästä irlantilaisperheestä, joka saapuu suurine unelmineen New Yorkiin. Isä Johnn(Paddy Considine) haluaisi päästä näyttelijäksi Broadwaylle, mutta joutuu kuitenkin elättämään perhettään ajamalla taksia. Äiti Sarah (Samatha Morton) on opettaja, mutta heikon työtilanteen johdosta hän joutuu toimimaan jäätelönmyyjänä. Tyttäriensä kanssa he asuvat ränsistyneessä talossa, joka sijaitsee pahamaineisella narkomaanien asuttamalla alueella. Vaikka rahat ovatkin tiukilla, niin ongelmista selvitään ja perheen sisällä vallitsee lämmin rakkaus toisiaan kohtaan.

”In America” on Sheridanin tyylille uskollinen elokuva, koskettava ja lämminhenkinen. Hän pystyy pitämään elokuvan luontevana, eikä sen aikana sorruta kliseisiin tai amerikkalaisen yhteiskunnan ylistämiseen, vaan perhetarinan lisäksi käsitellään sellaisiakin teemoja kuten palkkaerot ja rasismi. Henkilöohjaajana Sheridan on erinomainen, hänen ohjauksessaan näyttelijät saavat rooleistaan paljon irti. Siksi hänen elokuvissaan katsoja pystyy helposti samaistumaan henkilöhahmoihin. ”In America” on laadukas draamaelokuva, joka antaa myös ajattelemisen aihetta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack

Photo’s Copyright by Fox Searchlight Pictures, 2003

Traileri: